ANNONS

Cecilia såg världens största uggla i Täby

Berguven på Roslagsbanans ledning i Viggbyholm.
Berguven på Roslagsbanans ledning i Viggbyholm.
När Cecilia Wemgård var ute och promenerade i Viggbyholm i helgen fick hon se någonting fantastiskt. Det var en berguv satt på Roslagsbanan ledning och stirrade.
– Det var väldigt mäktigt, men det var också lite nervöst, säger hon.
ANNONS

När Cecilia Wemgård och hennes fästman var ute på en promenad i söndags, strax efter klockan 16, fick de syn på en magnifik fågel vid Viggbyholms station. På Roslagsbanans ledning satt nämligen en av världens största ugglor – en berguv.

– Det var väldigt mäktigt, men det var också lite nervöst. Den markerade att den var lite aggressiv, den gjorde ingenting men den markerade att den kunde flyga på oss, säger hon.

Plåtar djur och natur

Hon brukar ta med kameran och fotografera djur och natur. Oftast är det rådjur och rävar som fastnar på linsen, men någon berguv har hon aldrig sett i vilt tillstånd – än mindre fått på bild.

– Nu kommer jag att hålla extra koll på om jag ser den igen, säger hon.

Hon tycker att det är intressant att rovdjuren verkar ha flockats till Täby den senaste tiden. Först varg, sen lodjur och nu berguv.

– Tyvärr fick jag inte se lodjuret, säger hon.

Trivs i skärgården

Enligt Länsstyrelsen brukar berguven oftast röra sig ut mot kusten och i skärgården, men de har de senaste åren allt oftare synts till i mer bebyggda områden. De har börjat häcka allt mer i områden som bergtäkter och soptippar. Den senaste statistiken uppger att det finns ett 40-tal revir i Stockholms län.

Berguven är rödlistad vilket innebär inte att den är omedelbart utrotningshotad men att det finns risk för framtida problem.

 

 

Fakta

Berguven

Berguven, eller det latinska namnet ”Bubo bubo” är Europas största uggla, men brukar ofta kategoriseras som världens största. Den har funnits i omkring 40 miljoner år och kan ha en vingbredd upp till 160 cm. Utmärkande drag hos berguven är bland annat de stora svartbruna örontofsarna, de eldröda ögonen, den kraftigt fläckade ryggen, den vita hakfläcken och de väldiga klorna.
Källa: Länsstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.