Centan får Bagisbor att äta lokalt

Axel Hansson serverar barnen Moe och Eije tillsammans med Helena Bengtsson innan lunchen.
Axel Hansson serverar barnen Moe och Eije tillsammans med Helena Bengtsson innan lunchen.
Vännerna Rebecca Nygren och Stella Vestman uppskattar närheten till restaurangen.
Vännerna Rebecca Nygren och Stella Vestman uppskattar närheten till restaurangen.
Krögaren Axel Hansson öppnade Centan i somras och är nöjd med utvecklingen.
Krögaren Axel Hansson öppnade Centan i somras och är nöjd med utvecklingen.
Restaurangen Centan har varit öppen i fyra månader och har redan blivit en populär träffpunkt i Bagarmossen. Nu vill Axel Hansson att fler krögare följer efter i Bagis.

På Restaurang Centan i Bagarmossen har det precis varit lunchrusning och sorlet börjar lägga sig i den trendiga lokalen. Ett par föräldralediga mammor slår sig ner för att äta med sina barn, samtidigt som två vänner beställer in kaffe.

– Det här är andra andningen innan kvällen börjar. Mot kvällen kommer det fyllas på igen, säger ägaren och grundaren Axel Hansson.

Restaurangen slog upp portarna den 26 juli i år och hittills är Axel Hansson nöjd med utvecklingen. Det uttalade målet har varit att få fler lokala Bagisbor att stanna kvar i området när de går ut och äter och han tycker sig se ett tvärsnitt av stadsdelens invånare bland restaurangens besökare.

– Det är en bra mix på besökarna. Framför allt är det roligt att det är så många barnfamiljer och pensionärer som besöker oss.

”Ser gärna två ställen till som öppnar här”

För Axel Hansson är den lokala förankringen en central del. Han har själv bott i området i sju år och känner området väl. Samtidigt samarbetar han även med andra lokala aktörer. Kaffet som serveras kommer från rosteriet ”Stockholm Roast” som också huserar söder om staden. Några av lunchgästerna för dagen är från företaget ”Grönska” som har sitt säte i Hammarbyhöjden. De levererar stadsodlade grönsaker och örter till Centan.

– Vi har kört lite upplagning med deras grejer. Det är ett kul samarbete och de är nystartade precis som oss. Eftersom de sysslar med stadsodling så slipper vi ha så långa transporter, säger Axel Hansson, som inte har något emot att fler restauranger öppnar i området. Tvärtom.

– Det är min dröm. Jag ser gärna två ställen till som öppnar här på torget. Då kan invånarna helt och hållet strunta i att åka in till stan för att gå ut och äta. Jag tror att det skulle gynna alla aktörer här.

 

”Skönt att kunna ta cykeln hem”

Vännerna Rebecca Nygren och Stella Vestman är två av besökarna som äter lunch på Centan för dagen. Rebecca bor själv i Bagarmossen sedan i våras och har blivit rekommenderad av grannar i området att gå dit.

– Det verkar vara många som känner till det, säger Rebecca Nygren.

De båda tycker om närheten och vill gärna kunna ta cykeln- eller gå till restaurangen.

– Det känns verkligen som att folk uppskattar när det öppnar nya ställen ute i förorterna. Det blir enklare. Ett eller två sådana här ställen till skulle nog kunna få plats och gå runt i området, säger Stella Vestman och får medhåll av Rebecca.

– Vi har även varit och ätit på Matateljen som ligger i Gamla Enskede. Det är väldigt skönt att kunna ta cykeln hem.