– Bostadsmarknaden som den ser ut i dag fungerar inte. De som har störst behov står långt bak i kön, säger Jonas Naddebo (C), oppositionsborgarråd.
Allmännyttans bostäder ska enligt Centerns förslag fördelas efter behov, inte efter antal ködagar.
Bostadskön ska fasas ut under en femårsperiod för att ge dem som väntat länge möjlighet att utnyttja sina kötider.
Ingen pensionsförsäkring
Många i bostadskön äger redan en bostadsrätt men vill senare byta till en hyresrätt för att frigöra kapital. Enligt förslaget ska de som har en rimlig bostad inte längre kunna söka allmännyttans lägenheter, men de kan anmäla sitt behov igen om livssituationen förändras.
– Det är ingen kommunal kärnuppgift att stå för en pensionsförsäkring, menar Naddebo.
Fernando Jaramillo, som bor i en bostadsrätt i Årsta och står i bostadskön för sina barns skull, håller med om att bostäder bör förmedlas efter behov.
– Men frågan är ju såklart vem som behöver det mest, säger han.
Fernando Jaramillo har stått i bostadskön i tio år för sina barns skull. – När jag gick in och kollade hur det såg ut ifjol så fanns det inte många lägenheter där, säger han.
Angie Gray
Hur behovet ska bedömas överlåts till Bostadsförmedlingen, men Naddebo betonar att inkomsttaket inte får vara för lågt, så att även poliser och sjuksköterskor kan få bostäder.
– Strukturell bostadslöshet är inte bara de som lever på gatan, utan också de som vill lämna en våldsam relation eller unga vuxna som bor kvar hemma, tillägger han.
Socialt hållbara bostäder
Partiet föreslår att nybyggnationer ska inkludera en viss andel socialt hållbara bostäder med lägre hyror. Privata hyresvärdar ska få sätta fria hyror, så länge en andel av nyproduktionen öronmärks för socialt hållbara boenden.
C vill dessutom slå ihop Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem för att öka kapaciteten för nyproduktion. De vill också förbjuda byten av hyreskontrakt i socialt hållbara bostäder.
I dag byter nästan alla förstahandskontrakt i innerstaden ägare genom byteshandel, och endast en halv procent ges tillbaka till de som väntar i kön.
Karin Wanngård (S), finansborgarråd, anser att det är fel att skrota bostadskön. Hon påpekar att Stockholm redan har system för sociala och medicinska förturer samt en särskild ungdomskö.
– Sedan är ju bristen på bostäder ett problem. Men min lösning är bygg mer och sälj aldrig ut en enda lägenhet, säger hon.