Min lokala hjälte

Centerpartiet vill att Brommaborna ska skänka pengar för parkbänkar

Centerpartiet i Stockholm vill att Brommabor ska kunna skänka pengar så att trafikkontoret kan köpa parkbänkar och papperskorgar.
Centerpartiet i Stockholm vill att Brommabor ska kunna skänka pengar så att trafikkontoret kan köpa parkbänkar och papperskorgar.
Det är inte bara skattepengarna i stadens budget som ska finansiera parkbänkar, papperskorgar och andra inslag i Brommas stadsmiljö.

Brommaborna ska också kunna skänka pengar för att finansiera föremålen.

Det menar Centerpartiet i en ny motion.

Centerpartiet vill införa ett pilotprojekt i Bromma som möjliggör invånarna att skänka pengar till den lokala stadsmiljön.

– Det skulle kunna vara parkbänkar, odlingslotter eller papperskorgar, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerparitet i Stockholms stad.

Fördelarna med förslaget är enligt partiet att stockholmarna blir mer delaktiga i stadsmiljöarbetet och att staden får mer resurser till verksamheten.

I gengäld kan sponsraren, som kan vara en privatperson eller ett företag, få ett plakett på papperskorgen eller parkbänken. Det måste dock vara tydligt att föremålen tillhör allmänheten.

Varför just stadsmiljö?

– Dels berör och engagerar det många. Sedan lägger staden mycket resurser på andra områden som skola, vård och omsorg och då kan sådana här saker stryka på foten, säger Jonas Naddebo.

Är inte detta föremål som är tänkta att finansieras av skattepengar och inte välgörenhet?

– Man kan ju likna det med de offentliga toaletterna som finns som tillhandahålls av företag i utbyte mot offentliga reklamplatser. Så där finns redan en liknande koppling, men vi tycker att det kan bredda det så att fler kan bidra, säger Jonas Naddebo.

Att partiet har valt just Bromma som föreslaget pilotområdet beror på att Centerpartiet i Bromma tidigare har lagt fram förslaget på stadsdelsnivå här.

– Men då blev utlåtandet från stadsdelsförvaltningen att man i så fall ville att det skulle vara ett större projekt i staden. Då tänkte vi att man kunde gå via trafikkontoret och att Bromma kan bli pilotområde.

Nästa steg är att motionen presenteras för kommunfullmäktige. Förslaget har inte förankrats med något annat parti.