Centerpartist hoppar av i protest mot Nackas idrottspolitik

Tomas Hjort (C) ser anläggningsbristen som ett allvarligt hot mot idrottslivet i Nacka.
Tomas Hjort (C) ser anläggningsbristen som ett allvarligt hot mot idrottslivet i Nacka.
Centerpartisten Tomas Hjort lämnar sin plats i Fritidsnämnden. Skälet är missnöje med allianskollegornas idrottspolitik.
– Det är en politik jag inte kan ställa mig bakom, förklarar han.

Nackas politiska ledning tar inte anläggningsbristen på allvar. Det menar Centerpartiets Tomas Hjort, som redan tidigare har vädrat denna åsikt, bland annat i Facebookgruppen Rädda Nacka IP.

Nu går han steget längre – och lämnar sin plats i Fritidsnämnden.

– Villkoren för idrotten i Nacka har försämrats kontinuerligt. Anläggningsbristen är akut för i stort sett alla idrotter. När Nacka dessutom växer kommer situationen att gå från akut till ohållbar, säger han.

De anläggningar som faktiskt planeras är enligt Tomas Hjort inte i närheten av tillräckliga.

– De är alldeles för få, för små och ligger för långt bort från idrottande barn och ungdomar.

Att bygga idrottsanläggningar kostar. Var ska pengarna tas ifrån?

– Man måste ha en ekonomi i balans varje år men det gäller också att planera för framtida generationer. Om barn och ungdomar inte får röra på sig kommer kostnaderna för det att bli oerhört höga på sikt.

Hans Peters, kommunalråd för Centern i Nacka, beklagar Tomas Hjorts avhopp.

– Vi tycker det är synd för han har varit väldigt engagerad.

Vad säger du om hans kritik?

– Jag kan förstå att han är besviken eftersom han vill ha fler anläggningar i centrala Nacka. Men det är inte så att Alliansen inte bygger för idrotten. Vi har ett gediget program för det här.

En lista med förslag på idrottsanläggningar som kan byggas till år 2040 ska presenteras redan på nästa sammanträde i Fritidsnämnden, säger Hans Peters.

– Allt kommer inte att ligga i centrala Nacka där det är ont om utrymme. Men inom kommunens gränser kommer vi att bygga många nya idrottsanläggningar.