Ny central på Kungsholmen ska bevaka Stockholmarna

Hela projektet är i sin linda.
Hela projektet är i sin linda.
Polisen planerar att sätta upp många nya kameror i Stockholm.
Bildmaterialet ska hanteras genom en stor central som ska byggas på Kungsholmen.
– Det finns hundratals kameror på önskelistan, säger projektledare Stefan Singman.

I somras kom en ny lag som gör det lättare för polismyndigheten och kommuner att söka tillstånd för kamerabevakning. Dessutom möjliggör lagändringen för polisen att sätta upp kameror i upp till 90 dagar utan tillstånd.

Tanken med bevakningen är att bekämpa brott, ordningsstörningar och att öka tryggheten på offentliga platser.

– Det handlar om att bygga ut kamerabevakningen på platser där de kan göra skillnad, säger Stefan Singman, projektledare för Kamerabevakningsprojektet i Region Stockholm.

Sker på flera ställen

Redan nu sker bevakning med kameror runt om i staden. Bland annat i Järvaområdet, Kungsträdgården, på Stureplan, Medborgarplatsen och Sergels torg.

Och enligt Stefan Singman kan de snart dyka upp på fler ställen.

– Det finns hundratals kameror på önskelistan, men det är en långsam process. Hur många kameror som kommer upp beror på hur det fungerar.

– Vi tar det lite vart efter, säger han.

Högt på prio-listan är utsatta områden, men även potentiella terrormål och knytpunkter.

– Där det rör sig mycket folk på liten yta, säger Singman.

Stor central på Kungsholmen

Allt bildmaterial som inkommer ska skickas till en kameracentral på Kungsholmen. I dagsläget är centralen inte byggd och installerad men Stefan Singman hoppas att det sker under 2019.

– Den nya centralen kommer att ligga anslutning till polisens ledningscentral som redan finns på Kungsholmen. De måste ligga i anslutning till varandra eftersom centralerna ska använda samma teknik, säger han.

Fridhemsplan och Odenplan

Exakt var de nya poliskamerorna ska sättas upp vill inte Stefan Singman berätta, eftersom ingenting är bestämt i dagsläget.

– Hela projektet är i sin linda, säger han.

Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet är några platser i innerstan som står näst på tur att få bevakning Vasagatan, Fridhemsplan och Odenplan.

Fakta

Ny lag gör det enklare att kameraövervaka

Den 1 augusti klubbades en ny lag som gör att det blir lättare för till exempel polisen och kommuner att få tillstånd till kamerabevakning för att bekämpa brott och öka tryggheten på offentliga platser.

Det blir också lättare att få tillstånd till kamerabevakning på tåg, stationer och vid sjukhus.

Polismyndigheten och Säkerhetspolisen får dessutom möjlighet att under tre månader använda kamerabevakning utan tillstånd, för att till exempel motverka terrorbrott, grov våldsbrottslighet och narkotikahandel.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet.

Källa: Regeringskansliet