Centrala hus till salu – här är visionerna

Muraren 9 på Sturegatan/Stationsgatan. Visionsbild från tilltänkta ägaren Atrium Ljungberg
Muraren 9 på Sturegatan/Stationsgatan. Visionsbild från tilltänkta ägaren Atrium Ljungberg
Garbohuset på Landsvägen och före detta Kötthallen med grannlokaler ser ut att säljas. Ett nödvändigt lyft för centrum, anser politikerna.
Men hyresgästerna känner sig svikna.

En av fastigheterna som efter kommunstyrelsens möte igår, måndag, ser ut att säljas är Muraren 9 på Sturegatan/Stationsgatan vilken bland annat huserar bowlinghall, restaurang, apotek och bostäder. Den största lokalen har stått tom sedan Kötthallen stängde för två år sedan.

Tilltänkt köpare är fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som vill fylla lokalerna med olika butiker, en restaurang och service.

– Jag har aldrig förstått varför Förvaltaren inte lyckats med lokalen. Det finns inte ett bättre läge. Nu har man hittat en aktör med ambitiösa planer som dessutom vill göra stora investeringar, säger ordföranden för kommunstyrelsen Mikael T Eriksson (M).

Atrium Ljungberg utvecklar bland annat handelsområden och köpstråk i Barkarby, Sickla och Haninge. Rätt aktör för ändamålet att lyfta Sturegatan, anser Eriksson.

– Vi oroas av att butiker längs Sturegatan slagit igen. Man läser på Facebook, träffar folk på stan, pratar med handlare och läser i tidningen att folk tycker inte att det hänt så mycket på Sturegatan. Det här är vårt svar på det. Vi vill göra allt för att det ska fortsätta vara en unik handelsgata.

Eriksson poängterar att försäljningen är i linje med ägardirektivet som säger att Förvaltaren bara ska äga ett begränsat antal kommersiella fastigheter.

Men det finns kritik mot affären från de hyresgäster som bor ovanpå butikslokalerna. I ett brev till det politiska styret skriver de att de befarar att en ny ägare, trots besittningsrätt, ska slå ihop lägenheter, lyxrenovera med höjda hyror som följd och säga upp hyresgäster. De känner sig också lurade då de hoppats på ombildning. Redan 2008 bildade de en bostadsrättsförening med målet att köpa loss lägenheterna.

– Hade politikerna varit ärliga hade de berättat om planerna, istället har de gjort allt för att dölja vad som är på gång, säger föreningens ordförande Bengt-Arthur Brewitz.

Mikael T Eriksson håller inte med.

– De har aldrig fått något löfte om ombildning. Att Förvaltaren inventerat intresse är inte detsamma som att en förening får erbjudande att ombilda.

Enligt Eriksson har Atrium inga planer på att sälja av eller göra om lägenheterna.

På andra sidan spåren ligger den andra kåken som nu är aktuell för försäljning, Basaren 1 på Landsvägen. Även den innehåller butiker, service, bostäder och restauranger – bland annat restaurang Grand Garbo.

Basaren på Landsvägen.

Hur det blir med Garbo vid en försäljning återstår att se. Så gäller även för lokalhyresgästerna i Muraren.

– Det förs en dialog mellan Förvaltaren och Atrium om nuvarande hyresgäster. En hel del av dem har besittningsskydd. Vad gäller Garbo så är det en viktig del av Sundbybergs nöjesliv. Garbo kommer inte att stå utan lokal, i det läget som de inte skulle vara kvar i Basaren så ska det hittas en lösning i centrala Sundbyberg, säger Mikael T Eriksson.

Fullmäktige ska senare i april ta ställning till affären. Till dess avböjer Förvaltaren kommentar. Något pris är inte offentliggjort.

Oppositionen håller med om att Muraren behöver utvecklas, men är emot försäljningen.

– De grönblåa framställer det som att en försäljning är det enda alternativet. Man hade kunnat dela på fastigheten och bara sälja de kommersiella lokalerna, säger oppositionsråd Peter Schilling (S).

Även om partiet är emot ombildning ifrågasätter Schilling styrets agerande.

– Jag förstår om hyresgäster som vill ombilda känner sig svikna, säger han.