ANNONS

Nya Ör centrum byggs i helt trä

Ör centrum
210 bostäder, kulturhus och ny matbutik – planerna för Örban, nya Ör centrum, är stora.
Ör centrum Folkhem Örban
Om ett par år kommer Ör centrum att vara allt annat än den asfaltsyta som det är i dag.
Genom att man bygger helt i trä kan man korta ner byggtiden med 1/3 enligt Folkhem.
Genom att man bygger helt i trä kan man korta ner byggtiden med 1/3 enligt Folkhem.
130 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter är inritade i planerna.
130 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter är inritade i planerna.
Örban. Smaka på namnet som Ör centrum snart kan få. Det är Folkhem som nu ska få liv i Ör centrum, bland annat med 210 bostäder byggda helt i trä.
ANNONS

Folkhem har vunnit tävlingen om att få bygga nya Örs centrum, det beslutade kommunstyrelsen i Sundbyberg i går kväll. Här planeras bland annat 130 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, ett nytt äldreboende med cirka 50 platser och ett mellanboende – totalt 210 bostäder. 

Arkitema Architects har ritat förslaget och det nya kvarteret vill de döpa till Örban.

”Den största investeringen i Ör sedan det byggdes på 60-talet.”

–Vi är glada att Folkhem får förtroendet att göra den största investeringen i Ör sedan det byggdes på 60-talet. Det är också fastighetsägaren som bestämmer vad det ska kallas, det är inget vi har synpunkter på, även om jag tycker att det här är ett ovanligt  bra namn, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

Bygger helt i trä

Folkhem planerar att bygga hela kvarteret i trä. Vilket också var en av anledningarna till att just de knep segern i förslagstävlingen om ett nytt Ör centrum enligt kommunen. Utmed väggarna har de även en vision om att Örborna ska kunna odla till exempel sallad och tomater som sedan kan säljas i den nya matbutiken.

– Det är väldigt spännande med ett stort trähusprojekt i Ör. Helt i linje med Sundbybergs mål att bygga en ekologiskt hållbar stad, säger Stefan Bergström, ordförande i Exploaterings- och hållbarhetsutskottet (C).

De nya bostäderna byggs helt i trä. Illustration: Arkitema Architects

Man har också ritat in plats för en ny matbutik, ett café, olika verkstäder, ett coffice, ett kulturhus med bibliotek och replokaler, ett gym och en cykelverkstad. Sedan är det upp till Folkhem som fastighetsägare att hitta hyresgäster till verksamheterna.

ANNONS

– Vi vill att de som etablerar sig här i Ör inte bara bygger och säljer vidare utan gör långsiktiga bra verksamheter för invånarna i Ör, säger Mikael T. Eriksson.

Han öppnar även för att kommunen kan hyra in sig i några av lokalerna.

– Än är det lite tidigt att säga, men jag ser mycket fram emot Folkhems förslag för området.

Häng i nytt kvartershus

På innergården föreslår man ett kvartershus med ett café där ungdomar ska kunna hänga efter skolan, och där pensionärerna ska kunna dricka sitt morgonkaffe. Här ska även finnas lånecyklar, en bilpool och plats att sitta och jobba på.

”Ett mindre äldreboende är enormt positivt för Ör som stadsdel.”

– Förbättrad lokalservice och upplåtandet av ett mindre äldreboende är enormt positivt för Ör som stadsdel, säger vice ordförande i kommunstyrelsen Siyamak Sajadian (MP).

Byggstart inom två år

Så snart som möjligt ska nu en detaljplaneprocess inledas där man bland annat ska göra solstudier för att se hur de tänkta husen skuggar dem som redan står där.

Folkhem ska också under hösten sätta upp en lokal för medborgardialog i Ör centrum, där alla ska kunna komma för att få svar på sina frågor och lämna synpunkter på hur de vill att området ska utvecklas.

– Den här processen beräknas ta 1,5-2 år, efter det hoppas jag att man kan sätta spaden i marken, säger Mikael T. Eriksson.

Kommunen hoppas även att de kan klubba framtiden för Rissne och Hallonbergen centrum, innan året är slut.

Fakta

Det här är nya Örban

  • 130 nya hyresrätter och bostadsrätter byggs, plus ett äldreboende med cirka 50 platser och ett mellanboende – ett typ av trygghetsboende med hyresrätter anpassade för en äldre målgrupp.
  • Husen i kvarteret blir 4 – 15 våningar höga.
  • I planerna är bland annat även en matbutik, ett café, olika verkstäder, ett coffice, ett kulturhus, ett gym och en cykelverkstad, inplanerad.
  • Ett kvartershus på innergården är tänkt att bli en samlingspunkt för Örborna.
  • Hela kvarteret byggs i trä, vilket ska korta byggtiden med en tredjedel enligt Folkhem.
  • Inom två år hoppas kommunen att man ska kunna börja bygga
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.