”Centrum kan tappa kunder”

Tanken är att en hamburgerrestaurang ska byggas på motorgårdstomten bredvid Willys.arkivbild
Tanken är att en hamburgerrestaurang ska byggas på motorgårdstomten bredvid Willys.arkivbild
Att låta bygga en hamburgerrestaurang i Gångsätra innan centrum byggts ut är inte bra för Lidingös handel.

Det tycker företagarna som nu vill att kommunen skjuter upp planerna.

– För varje år som den här restaurangen kommer att finnas och Lidingö centrum inte är omgjort kommer centrum att tappa kunder, säger Roland Rothman, Lidingö centrums företagarförening.

Nyligen berättade Lidingö Tidning att tävlingen om vem som ska få bygga en hamburgerrestaurang på Lidingö är i full gång. Platsen som är utsedd är gamla Motor­gårdens tomt i Gångsätra, granne med Willys. Burger King, Max och McDonalds har fått chansen att komma med bud.

Men Lidingö handel, Lidingö centrums företagarförening, Lidingö galleria företagarförening, Företagarna Lidingö och Kvinnor och företag larmar nu om att det här kan skada handeln i Lidingö centrum. Stöd för detta hittar de bland annat i stadens egen handelsutredning, som pekar på att etableringar på andra delar av ön kan påverka stadskärnan negativt.

En hamburgerrestaurang kommer att dränera trafiken till centrum, tror företagarna, och det kan få stora konsekvenser.

– Det finns mängder av exempel på att närcentrum dött ut, säger Roland Rothman.

Därför vill företagarna att man väntar med restaurangen tills översiktsplanen antagits, och planerna för Lidingö centrum klarnat. Då kan det kanske bli möjligt att bygga en restaurang i centrum i stället.

Både Patrik Engman på Max och Charlotta Björk på McDonalds säger att de just nu fokuserar på tomten i Gångsätra. Men Charlotta Björk tillägger att man alltid tittar på det mest strategiska läget när man etablerar sig.

– Det innebär att vi gärna vill nå både starka trafikflöden, gärna med annan handel, och områden där arbetande och boende rör sig, säger hon.

Bengt Rehn, mark- och exploateringschef i Lidingö tror dock inte att restaurangen hotar Lidingö centrum.

– Det är ju inte handel, det är ju en snabbmatsrestaurang. Vi ser att det finns en marknad för detta på den platsen, det är därför vi går ut med detta, säger han.

Kent Ivarsson (C), oppositionsråd tycker dock att handlarna verkar ha en poäng.

– Jag tycker det är en klok tanke att kunna avvakta tills översiktsplanen är färdig, det är så många öppna frågor som ställs i den, säger han.