Centrum rustas inte förrän i höst

Det är trist i Vallentuna centrum, tycker Monica Gianora. Ett mysigare centrum önskar hon. Sedan skulle ett par större klädkedjor behövas, då skulle centrum bli användbart, tycker hon.
Det är trist i Vallentuna centrum, tycker Monica Gianora. Ett mysigare centrum önskar hon. Sedan skulle ett par större klädkedjor behövas, då skulle centrum bli användbart, tycker hon.
Planerna på en upprustning av Tuna torg började för fem år sedan, efter det har bygget dragit ut på tiden. Enligt senaste budet skulle spaden sättas i jorden i maj. Nu har byggstarten flyttats till september.

– Det är inte okej, säger Örjan Lid (M).

Det blir inget nytt och fint torg i Vallentuna centrum för politikerna att stoltsera med till valet i höst.

– Jag tycker att det har dragit ut onödigt länge på tiden. Vi skulle ha satt spaden i backen för länge sedan, säger kommunalrådet Örjan Lid (M).

Först i september kan den planerade upprustningen av ytorna i Vallentuna centrum sätta igång. Egentligen skulle den första etappen av det tredelade projektet, den utanför kommunalhuset, satt igång redan i maj. Men att jobba fram ett förfrågningsunderlag tog längre tid än väntat, enligt exploateringschef Anna-Carin Mattsson.

I dagarna färdigställs ett nytt förfrågningsunderlag för en ny upphandling av torgytorna.

Det har gått troll i projektet från start. Man började planera redan 2009. Hösten 2012 avbröt politikerna en upphandling eftersom underlaget som de dåvarande tjänstemännen tagit fram var för dyrt och dåligt. Bland annat föreslog man att det skulle köpas in exklusiv röd marmor och dyra cykelställ. Och att det behövdes grus och sand under den nya plattläggningen hade helt glömts bort.

– Det har varit en ond spiral. Men nuvarande tjänstemän har jobbat jättebra med det, säger Patrik Lundholm (C), teknik och fastighetsutskottet.

Men under tiden har ett nytt problem uppstått. Förvaltaren Fastpartner, som äger fastigheterna i centrum, planerar att bygga ett hus på den så kallade Tärningstomten vid gamla biblioteket.

Det har blivit en låsning som riskerar att sätta käppar i hjulet för projektets två senare delar på Tuna torg och mellan Ica och Coop, enligt Örjan Lid.

– Vi vill sätta igång med torget och de sitter och förhandlar om parkeringsplatser.

Kommunen och Fast partner träffades i fredags för att diskutera frågan. Fast partners platschef Patrik Arnqvist var förtegen om vad som sades på mötet. Men påpekade att det inte är klart om och när huset ska byggas.

– Vi måste se om det finns ekonomi i det, säger han.

Hur tycker du att torget skulle kunna bli bättre?

Jesper Lindau, 38 år:

– Det behövs någonting som gör att man vill stanna kvar i centrum, en upprustning skulle absolut hjälpa. Kulturhuset förstörde en fin del av parken.
Gun Hillbo, 71 år:

– Jag önskar att centrum vore mer öppet mot järnvägen. Nu ligger Tunahuset som byggdes 1973 som en kloss. Kulturhuset var ett lyft för centrum.
Nona Tezcanli, 41 år:

– Någon bra restaurang eller schysst bar så att man kunde åka hit i stället för stan. Blir det modernare kommer nog fler hit.
Tomas Salmson, 70 år:

– I stort sett är det ganska bra. Det är lugnare och skönare än Täby centrum som är svåröverskådligt. Här i mitten kunde det bli finare.