Centrum ska bli dubbelt så stort

Två äldre hyreshus i Enebybergs centrum ska rivas för att ge plats för ytterligare ett hundratal bostadsrätter öster om Enebybergsvägen.

– Tråkigt att de inte bygger hyresrätter. De behövs, säger Janni Berndt, som bor i ett av de hus som ska rivas.

Byggbolaget Arcona har snart byggt klart ett hundratal bostadsrättslägenheter vid Eneby torg, på västra sidan av Enebybergsvägen. Nu planerar byggbolaget att bygga ytterligare ett hundratal lägenheter i centrumet, men på östra sidan av Enebybergsvägen.

– Det här har jag jobbat med en längre tid och det blir ett sätt att knyta ihop säcken. Miljön blir mer stadslik och det blir större underlag för livs, frisörer, sjukgymnast och annan verksamhet vid torget, säger Björn Lindahl, vd på fastighetsbolaget Arcona concept.

De nya husen kommer antagligen att innehålla mest treor och fyror, men även en del tvåor och femmor, samt några butikslokaler.

– Efterfrågan kommer att bestämma urvalet, säger Björn Lindahl.

Tidigast vid årsskiftet 2013/2014 tror han att bygget kan komma igång.

Kommer ni att bygga några äldrebostäder?

– Enligt dagens byggnormer om tillgänglighet är lägenheterna anpassade för äldre. Men det är klart, om det ställs krav på att bygga äldrebostäder behöver vi bygga gemensamhetsytor. Det är inte uteslutet.

Varför bygger ni inte hyresrätter?

– Det ingår inte i vår affärsmodell eftersom vi måste sälja vidare.

När kan man ställa sig i kö till en lägenhet?

– Det är för tidigt än. Vi måste avvakta myndighetsprocessen först, säger Björn Lindahl.

Myndighetsprocessen handlar om den detaljplan som kommunen just börjat utarbeta för området där Arcona vill bygga. Detaljplanen ska visa vad och hur högt man får bygga, om det till exempel får finnas förskola i området och så vidare. Hela detaljplaneprocessen väntas ta drygt ett år.

Carina Erlandsson (M), ordförande i tekniska nämnden, är positiv till Arconas planer på att bygga mer.

– Jättekul att det nu finns möjligheter att förbättra även på den östra sidan, säger hon.

Frågan om ifall ett äldreboende bör byggas har inte diskuterats.

– Det beror på om det finns efterfrågan. Vi får titta på det.

I Danderyd finns det i dag cirka 1 500 hyresrätter och de blir hela tiden färre.

– Marken är dyr. Vi har försökt att få hit studentbostäder i flera år, men inte lyckats, säger Carina Erlandsson.

Janni Berndt, som ursprungligen kommer från Norrköping och jobbar i restaurangbranschen, bor sedan i januari förra året i en hyresrättsetta i ett av de två privatägda hyreshus som ska rivas. Husen har adress Bryggare Bergs väg, en väg som går parallellt med Enebybergsvägen. Hyreshusen är byggda i början av 1950-talet och består av 15 lägenheter från ettor till fyror.

Janni Berndt känner till rivningsplanerna.

– Jag tycker det är slöseri att huset ska rivas. Det är en fördel att det finns hyresrätter också. Hyresrätter behövs definitivt, till exempel för ungdomar som inte har möjlighet att köpa bostadsrätt, säger hon.

Bredvid hyreshuset, i en större kommunägd butikslokal som också ska rivas, har företaget Nice garden, som bland annat säljer trädgårdsmaskiner, sin hemvist sedan ett och ett halvt år tillbaka. Framtiden är oklar för företaget.

– Det är klart det är en osäkerhetsfaktor för oss och vår personal att inte veta hur länge vi får vara kvar, säger Jonas Frykman, ägare till företaget.