Centrum ska bli fritt från droger

Missbruket ska bort från Högdalen. Åtminstone från gator och torg. Öldrickare och narkomaner får söka sig någon annanstans.

– De häller ut, vi köper nytt och sitter här, säger Matti som sitter på en bänk utanför t-banan.

– Polisen har en drajv nu va?

Matti, Svenne och deras vänner sitter på bänkarna utanför t-banan i eftermiddagssolen. Folk rör sig i en strid ström mellan affärer, bussar och tunnelbanan.

– Polisen är här ofta nu, häller ut både öppna och oöppnade burkar för oss icke-kriminella öldrickare säger Matti.

Den ökade närvaron är en satsning på ett tryggare Högdalen som ska pågå hela året. I höstas rapporterade Lokaltidningen Mitt i om öppen drogförsäljning i centrum och nyligen berättade polisen om missbruk och använda kanyler som hittats utanför förskolor i närheten.

I konkurrens med Dalen, Östberga och Gullmarsplan har polisen kommit fram till att missbruket påverkar flest människor i det offentliga rummet just i Högdalen, enligt Peter Aasa som arbetar med brottsförebyggande frågor vid söderortspolisen.

– Högdalen är en plats dit folk åker för att köpa och missbruka öppet. Så ska det inte få vara.

Hjälper det att köra bort öldrickare från bänkarna?

– Vi kör inte bort någon. Vi ser till att förbudet om alkoholdrickande efterföljs.

Enligt Peter Aasa handlar satsningen främst om att synas betydigt mer i Högdalen både på dagarna och kvällarna.

Samtidigt vill socialtjänsten fånga upp missbrukare i Högdalen. Enligt enhetschefen Gunilla Ekstrand handlar det om att störa missbrukare i centrum, men att samtidigt fånga upp dem som vill ha hjälp. Därtill har man även ordnat trygghetsvandringar.

– Många bäckar små. På längre sikt tror vi att arbetet ska ge resultat. Det blir nog stora förändringar när Högdalens centrum byggs om, säger Gunilla Ekstrand.

Just nu tittar stadsdelsförvaltningen på om man kan få till en drogfri mötesplats – ett ställe att fördriva den fritid på som man inte längre lägger på droger och alkohol.

Under tiden sitter Matti och hans vänner kvar på bänkarna. Uppsökarna har de inte sett röken av. Bättre att de satsar på de yngre, menar de. Och polisens insats?

– Vi förstår. De har sina order, häller ut ölen. Vi köper ny öl och sitter här. Det är bättre än att sitta i parken där barnen leker.

Alternativet att gå hem och sitta ensam lockar inte heller.

Genom ökad närvaro av poliser, som bland annat ska beslagta öl och sprit, vill man störa missbrukarna så att de inte längre söker sig till Högdalens centrum.

Högdalen är en plats dit folk åker för att köpa och missbruka öppet. Så ska det inte få vara.peter aasa, söderortspolisen

Fakta

Totalt alkoholförbud råder

Polisen lutar sig mot Stockholms allmänna lokala ordningsföreskrifter, paragraf 15, när man stänger för öldrickandet i centrum.

Totalt alkoholförbud råder i centrumen i Hagsätra, Rågsved, Högdalen, Östberga, Bandhagen, Årsta och Johanneshov (Gullmarsplan).

Det är inte heller tillåtet att dricka på skolgårdar, i parklekar eller i lekparker.

Källa: Stockholm stad