”Täby Centrum är ett stort dragplåster”

Arninge Centrum ska växa. Hur funkar det att göra det i skuggan av jätten Täby Centrum?
Arninge Centrum ska växa. Hur funkar det att göra det i skuggan av jätten Täby Centrum?
Täby kommun satsar för att utveckla handeln i nya stadsdelar och fler levande närcentrum, men Täby Centrum förväntas fortsätta vara den stora fixstjärnan som drar till sig långväga köpare.
– Vi har det väldigt bra för Täby Centrum är ett dragplåster som ger oss mycket gratis, säger Leif Eriksson, näringslivschef i Täby kommun.

Näringslivschef Leif Eriksson framhåller att kommunen vill utveckla de lokala centrumen i Gribbylund, Täby kyrkby, Skarpäng och Näsby park samtidigt som de nya stadsdelarna Täby Park (Galoppfältet) och Roslags-Näsby ska planeras med levande butiksgator.

– Vi vill ha en levande stad och vi pratar väldigt mycket dag och natt-befolkning, det behövs en blandning med både de som bor och de som har sin verksamhet där.
Leif Eriksson anser att det finns utrymme för både stora Täby Centrum och små handelsnoder runt om i kommunen.

För Arninge Centrum pågår arbetet med en ny detaljplan för att möjliggöra bland annat bostäder men också etablering av en större mataffär.

– De stora kedjorna ligger i Täby Centrum medan lokala näringsidkare vill etablera sig i de mindre centrumen.

– I lokala centrum handlar det mer om närservice, till exempel tvätt, skomakare och bageri. Men vill man ha ett samlat utbud av exempelvis kläder åker man sannolikt till ett annat centrum. Då är det bättre att de väljer Täby Centrum än åker in till city.

Finns det ingen risk att Täby Centrum kväver annan handel och stadsliv?

– Vi vet via våra mätningar att Täbyborna uppskattar Täby Centrum väldigt mycket. Jag tror det andra blir ett bra komplement.

Leif Eriksson framhåller att Täby kommun har pekats ut som en viktigt regional kärna i Stockholmsområdets utvecklingsplan. Då behövs både bra infrastruktur och attraktivt utbud av handel och kultur för att för att avlasta Stockholms city, framhåller han.

– Vi har ett otroligt starkt varumärke i Täby Centrum och också en väldigt köpstark befolkning i Täby och grannkommunerna runt om.

LÄS MER: Täby toppar handelsligan år efter år

LÄS MER: Mörby Centrum utmanar giganten i Täby