Min lokala hjälte

Mörby centrum utmanar giganten

Håkan Larsson, centrumchef säger att Mörby centrum i framtiden kan få en annan roll.
Håkan Larsson, centrumchef säger att Mörby centrum i framtiden kan få en annan roll.
Täbys handel står fortfarande överlägset stark mot konkurrenterna i grannkommunerna.
Men Danderyd kämpar tappert på en andraplats.
Så här ska Mörby centrum utmana giganten.

Danderyds handel är starkast när det kommer till dagligvaror, som mat och hygienartiklar, visar statistik från HUI Research. Där har kommunen ett försäljningsindex över medel. Det innebär att det finns ett större inflöde av pengar än vad som går ut. Och enligt Håkan Larsson, centrumchef på Mörby centrum är det just det som är deras största styrka.
– Vi ligger lättillgängligt så att folk kan besöka oss på vägen till och från jobbet för att uträtta sina olika ärenden. Om det så handlar om att storhandla, gå till apoteket eller svänga in via systembolaget. Sen passar många på att shoppa när de ändå är här. Ärendehandeln är vår styrka och det är det vi lever på, säger han.


LÄS MER: Täby centrum i topp år efter år


Lite sämre är siffrorna för sällanköpsvaror, som elektronik, vitvaror och fordon. Där tappar handeln i Danderyd, enligt statistiken från HUI Research, mer kunder till andra kommuner.
– Just nu har vi helt enkelt inte de ytorna som krävs för att utmana Täby inom sällanköpshandeln. Många sällanköpsbutiker vill komma till oss, men vi har helt enkelt inte plats. Och det är därför vi bygger ut. 2020 när utbyggnaden är klar – och vi blir Danderyds Centrum – blir läget ett helt annat. Då har vi ett fullt sortiment och kan utmana andra stora centrum, säger Håkan Larsson.

Enligt honom har tillkomsten av den nya spelare Mall of Scandinavia och utbyggnaden av Täby centrum inte påverkat Mörby centrum nämnvärt.
– Vi såg en liten nedgång direkt efter att Mall of Scandinavia öppnade, men sen fortsatte omsättningen och besökarantalet att gå stadigt uppåt igen. Med den rollen vi har i dag, som en tillgänglig knutpunkt, slåss vi inte med dem på samma sätt. De har mer sällanköpsfokus. I framtiden blir vår roll en annan.

”I framtiden blir vår roll en annan”

Enligt Rickard Johansson, analytiker på HUI Research, beror en kommuns försäljningsindex ganska mycket på hur pass välutvecklat utbud kommunen har.
– Det är ganska hård konkurrens om handeln i Storstockholm. Vissa kommuner som verkligen satsat på sitt utbud, till exempel Solna, väntas kraftigt öka sitt försäljningsindex, säger Rickard Johansson.


LÄS MER: Näringslivschefen: Stort intresse för Danderyd


Vad är knepet för att behålla och vinna kunder?

– Att fortsätta att hålla sitt utbud aktuellt på marknaden. Det ligger alltid lite dragkraft i nyhetens behag. När det tillkommer nya och stora köpcentrum krävs det ännu mer att befintliga köpcentrum jobbar aktivt, säger han och fortsätter:
– En etablering av en stormarknad lockar människor främst i den direkta närheten medan ett större köpcentrum kan locka längre ifrån.

Fakta

Detaljhandeln i Danderyd

Försäljningsindex

2007:

  • Dagligvaror 83
  • Sällanköpsvaror 54

2015:

  • Dagligvaror 108
  • Sällanköpsvaror 54

Omsättning

2007:

  • Dagligvaror 711
  • Sällanköpsvaror 469

2015:

  • Dagligvaror 1173
  • Sällanköpsvaror 553

 

*Försäljningsindex är faktisk omsättning divideras med försäljningsunderlag. Index över 100 innebär att handeln drar kunder från andra områden, index under 100 innebär att att handeln har ett utflöde till andra kommuner. Siffrorna för omsättningen är miljoner kronor. 

Källa: HUI Research