ANNONS

Centrumägarna i Jakobsberg oroas av polisens planerade flytt

Veronica Palmgren, stadsbyggnadsdirektör på Citycon uttrycker oro över planerna att flytta polishuset från Jakobsbergs centrum till Barkarbystaden. Dan Engstrand (M), delar inte den oron.
Veronica Palmgren på Citycon uttrycker oro över den planerade flytten av polishuset. Dan Engstrand (M) delar inte oron.
Järfälla kommun och Polismyndigheten planerar för ett nytt polishus i Barkarbystaden.
Centrumägarna i Jakobsberg tycker att det är anmärkningsvärt att vilja flytta polishuset från ett utsatt område. 
– Det går emot strömmen mot hur andra kommuner gör, säger Veronica Palmgren på Citycon.
ANNONS

I förra veckan rapporterade Mitt i om att kommunen och polismyndigheten planerar för ett nytt polishus i Barkarbystaden. 

Under måndagen beslutades att ett intentionsavtal ska tecknas och jakten på en lämplig fastighetsägare som kan vara hyresvärd åt myndigheten har börjat. 

Bekymras av planerna

Men Citycon, som äger Jakobsbergs centrum, är oroade över planerna. Blir de av kommer polishuset som i dag ligger på Hästskovägen i Jakobsberg att avvecklas. 

– Det här oroar många. Företag har uttryckt oro över minskad polisnärvaro. Det vanliga är ju att man placerar polishus i eller nära utsatta områden och centrumbildningar, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör vid Citycon. 

”Ett tvärtombeslut”

Hon lyfter den planerade placeringen av ett polishus i Rinkeby som ett positivt exempel. Redan innan öppningen har en drastisk nedgång synts i brottsligheten och narkotikascenen vid tunnelbanan har kommits till bukt med. 

– Det här blir lite av ett tvärtombeslut. Och om man tar det här beslutet måste man vara ännu mer mån om att förstå eventuella konsekvenser. Centrumbesök och företagande kommer att drabbas, säger Veronica Palmgren. 

Ett område med utmaningar

Centrumägarna bekymras över att företagar- och centrumperspektivet inte vägts in i ett så avgörande beslutsärende. 

– Det känns inte som att man velat se till helheten. Polisens flytt kommer påverka Jakobsbergs centrum utifrån den trygghetsutmaning som finns i centrum och boendetryggheten i de särskilt utsatta områdena runtom, säger Veronica Palmgren.

Hur ser du på att polisen anser att de nya lokalerna i Barkarbystaden fyller deras behov bättre?

ANNONS

– Det är självklart att lokalerna ska fylla deras behov. Det vi pratar om är effekterna för centrum och polisen är en trygghetssymbol för många. Vi känner inte att kommunen har vägt in alla konsekvenser och därmed inte kan ta ett väl avvägt beslut. De har inte haft någon dialog med oss, säger Veronica Palmgren.

Delar inte oron

Dan Engstrand (M), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen, delar inte centrumägarnas oro. Enligt honom har kommunen haft en dialog med dem. 

– Det har funnits en dialog mellan oss, polisen och centrumägarna. Jag delar inte deras oro, ett nytt polishus i Barkarbystaden kommer rymma ett ökat antal poliser, vilket kommer kunna öka den polisiära närvaron och utöka trygghetsarbetet, säger Dan Engstrand (M). 

Är beroende av Sollentuna

Polisens nuvarande fastighet uppfyller inte deras krav och behov, till exempel behöver de hämta utrustning och byta om i Sollentuna, berättar han. 

– Polisen har valt den här platsen för det strategiska läget och för att kunna stanna kvar i kommunen, säger Dan Engstrand (M). 

”Försämrar inte våra förmågor”

Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef, sa tidigare i ett pressmeddelande att polisen och lokalpolisområdet ser fram emot att flytta in i ett nytt polishus som på ett bättre sätt motsvarar deras behov.

– Att polishuset finns i Barkarbystaden försämrar inte våra förmågor i övriga lokalpolisområdet. I ett nytt polishus kommer vi att kunna växa och ännu bättre bidra till en positiv utveckling i Järfälla och Upplands-Bro, sa han. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.