ANNONS

Centrumbesökare trötta på fylleriet

”Vi vill bara ha en plats att hänga på. Vi måste också få finnas”, säger en i gänget i Slaktarbacken.
”Vi vill bara ha en plats att hänga på. Vi måste också få finnas”, säger en i gänget i Slaktarbacken.
Flera läsare har hört av sig och berättat att de upplever centrum som allt otryggare. De berättar om missbrukare som öppet injicerar och fler berusade människor.

Polisen och socialtjänsten ska nu tillsammans med Solna centrum jobba för att minska missbruket och få fler i vård.
ANNONS

Årets sommar har varit varm och lång och varje bänk och solig plats har nyttjats flitigt. Solna centrum är en sådan populär plats för soldyrkan, men i sommar har även en diskussion uppstått om vem eller vilka som har rätt till platsen.

Sedan i våras har ett 20-tal läsare ringt och mejlat till tidningen och berättat att centrum börjat kännas otryggt, sedan allt fler missbrukare och alkoholister sökt sig dit.

– Jag har sett folk som spyr rätt i fontänen. Det är faktiskt inget ­vidare trevligt, säger en kvinna.

Det är fler som talar om missbruket i centrum eskalerat, och några har sett narkomaner som öppet injicerar i Eric Grates park.

– Sprutnarkomaner injicerar framför lekande barn och folk som äter lunch. Folk vågar knappt gå förbi längre, säger en granne.

En stor andel av dem som hör av sig till tidningen tycker att polisen gör för lite, och att det måste finnas något man kan göra för att hjälpa den som missbrukar.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Solnaplan tillsammans med närpolischef Marie Hummer och närpolisbefäl Lars Fontander är det fullt med folk på torget. Utanför centrumentrén på en rund bänk sitter två äldre män med var sin ölburk. Strax intill ligger en annan man och sover.

Lars Fontander ber dem vänligt att stoppa undan ölen.

Att polisen ”inte gör något” vänder både han och Marie Hummer sig emot. Där­emot, menar de, är deras befogenheter begränsade.

ANNONS

– Vi kan ta med folk som är för berusade till arresten där de får sova ruset av sig. Eller om det är riktigt illa så kör vi dem till S:t Göran eller Maria, säger Marie Hummer.

– Men sedan kommer de ut igen, och så rullar det på. Så ser vårt system ut, säger Lars Fontander.

Någon statistik som visar att missbruket skulle ha ökat i Solna finns inte.

– Däremot märker vi att det finns en ökad tolerans för narkotika, säger Marie Hummer.

Närpolisen, socialtjänsten och Solna centrum ska nu intensifiera sitt samarbete, och ordningsvakterna ska få ett utökat förordnande så de kan ingripa även utanför centrum. Även socialtjänsten ska kontaktas oftare.

– Vi är där med våra uppsökare och skapar kontakt. Vi ska försöka motivera dem till att ta emot den hjälp vi kan erbjuda, säger Ann-Charlotte Fager, socialförvaltningschef.

Till syvende och sist handlar det om att själv vilja sluta, eftersom socialtjänstlagen tar stor hänsyn till den enskildes självbestämmande och integritet, menar hon.

Mycket sällan, tre, fyra gånger per år, omhändertas någon i Solna enligt lagen om vård av missbrukare och skickas på behandlingshem mot sin vilja.

Uppe i Slaktarbacken ett stenkast från centrum sitter ett tiotal män och kvinnor. De beskriver sig som ”alkoholister och haschrökare”, och möts varje dag för att umgås, dricka eller röka på.

– Här uppe har vi vår fristad. Här stör vi ingen, och det vill vi inte heller, säger en man.

Antalet injicerande missbrukare i Solna kan man räkna på ena handens fingrar, menar de.

Varför tror ni att somliga är rädda för er?

– Jag vet inte, de har nog förutfattade meningar. Men ingen blir påhoppad här. Möjligtvis får man en dålig kommentar.

Flera i gänget tycker att Solnaborna borde vara mer empatiska med människor som lider av missbruk. Livet för en alkoholist är ingen fest, säger en man.

– Man dricker för att må mindre dåligt. Man mår aldrig bra.

Man dricker för att må mindre dåligt. Man mår aldrig bra.missbrukare, slaktarbacken