ANNONS

Centrumbygge blir för dyrt

Huddinges nya centrum skulle få ett nytt kulturhus och kommunhus på 16 våningar, planer som nu ser ut att läggas ner helt.
Huddinges nya centrum skulle få ett nytt kulturhus och kommunhus på 16 våningar, planer som nu ser ut att läggas ner helt.
Visionen var att det nya kommunhuset skulle bli ett nytt landmärke för centrala Huddinge, en ny mötesplats med biograf och ett stort bibliotek.

Men nu står det klart att det storslagna bygget kanske bara förblir en dröm.
ANNONS

Den stora arkitekttävlingen avgjordes sommaren 2012. Ett storslaget kommunhus med 16 våningar och 700 arbetsplatser som skulle synas från långt håll skulle byggas i Huddinge centrum.

I det vinnande bidraget fanns också plats för ett nytt kulturhus och ett stort centralbibliotek.

Paradisgaraget skulle grävas ner under jord för att få bort tekniska byggnader från centrum. Målet var att bygget skulle starta 2014, och hela projektet skulle innebära en omdaning av hela Huddinge centrum.

Men enligt kommunens interna information från slutet av juni, som Lokaltidningen Mitt i tagit del av, har Huge upptäckt problem med ekonomin i de storslagna planerna.

Bolagets nya vd Sophia Mattsson-Linnala uppger bland annat att ett ”större omtag” av hela projektet måste ske.

– Vi har skruvat, vänt och tittat på projektet men det har inte varit möjligt att försvara projektet ekonomiskt, säger hon.

Att det blir dyrare än beräknat beror bland annat på att de mjuka markförhållandena gör att stora byggnader behöver omfattande pålning.

– Bärigheten i marken är dålig och det innebär kostsamma tekniska lösningar. Det är möjligt att man måste ha en mindre tung byggnad, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Tomas Hansson (KD), ansvarig för samhällsbyggnadsfrågor, bekräftar att bygget av det nya kommunhuset är lagt på is, men att planerna på tusentals nya bostäder och arbetsplatser i centrum kvarstår.

ANNONS

Just nu är det oklart när projektet kan fortsätta, men det lär ta två år till eller mer.

– Ambitionen kvarstår men vi måste säkra ekonomin i bygget. Om vi får jobba om projektet eller utföra mer radikala åtgärder är för tidigt att säga, säger Tomas Hansson.

Den politiska oppositionen flaggade tidigt för att delar av projektet riskerade att bli för dyra.

– Det känns lite trist att man ganska sent säger att man ska göra ett omtag, man har uppenbarligen inte haft någon god dialog mellan Huge och kommunen, säger Ann-Marie Högberg (S).

Fakta

Så mycket har projektet kostat

Lokaltidningen Mitt i har sammanställt kostnaderna för projektet. Så här långt har skattebetalarna fått lägga ut 1,8 miljoner kronor till konsulter av olika slag.

Bakom kostnaderna ligger planering av kontorsytor, möten med arkitekter, workshops och studiebesök.

Förstudien har för Huges del kostat cirka 5,3 miljoner kronor. 3,1 miljoner kronor av den summan har gått till planering av kommunhuset.

Källa: Huddinge kommun, Huge

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.