ANNONS

Centrumbygge i startgroparna

Precis där torghandeln är belägen i dag ska det nya kontorshuset uppföras. Ytterst lite av parkeringen tas i anspråk säger centrumchef Håkan Larsson.  Centrumchef Håkan Larsson, utanför Mörby centrums södra entré, visar på en karta var det nya kontorshuset ska uppföras.
Precis där torghandeln är belägen i dag ska det nya kontorshuset uppföras. Ytterst lite av parkeringen tas i anspråk säger centrumchef Håkan Larsson. Centrumchef Håkan Larsson, utanför Mörby centrums södra entré, visar på en karta var det nya kontorshuset ska uppföras.
I vår påbörjas bygget av nya Mörby centrum.

Samtidigt får centrumet konkurrens av nordens största köpcentrum i Solna som öppnar i november.

Men konkurrensen från jättarna i grannkommunerna oroar inte ägaren Diligentia.
ANNONS

Mörby centrum siffror har inte påverkats negativt de senaste åren när centrumen i Täby och Solna byggts ut och Enebybängens handelplats tillkommit förklarar Håkan Larsson, centrumchef i Mörby.

– Under hela tiden har vi ökat när det gäller antal besök och omsättning.

Förra året var omsättningen 801 miljoner en ökning med 2,7 procent jämfört med året innan. Besöksantalet har dessutom ökat från 6 miljoner 2011 till 6,6 miljoner 2014.

Jonas Arnberg, chefekonom på Svensk Handel, menar att det rent teoretiskt finns plats för flera köpcentrum relativt nära varandra med tanke på den stora inflyttningstakten i Storstockholm.

– Om varje människa behöver 1 till 2 kvadratmeter shoppingyta och det flyttar in 30–40 000 människor till Storstockholm per år ger det årligen plats för ett väldigt stort shoppingcenter på 40 000 kvadratmeter. I det sammanhanget kan man inte tala om överetablering, säger han.

Samtidigt innebär etableringen av flera köpcentrum en konkurrenssituation köpcentrumen emellan.

– När köpcentrum blir lite äldre och slitnare är risken att de tappar besökare, säger Jonas Arnberg.

I Mörby centrum ska den utvecklingen nu förebyggas. Håkan Larsson, centrumchef i Mörby, uppger att byggstart för nya Mörby centrum sker andra kvartalet 2016.

Då påbörjas bygget av ett åtta våningar högt kontorshus med butiker i gatuplanet vid södra entrén där det är torghandel i dag. Höghuset får sin plats närmast motorvägen och blir på så sätt också ett bullerskydd mot E18.

ANNONS

– Trots att kontorshuset kommer att ligga intill parkeringsplatsen kommer i stort sett inga parkeringsplatser att försvinna därifrån, säger Håkan Larsson.

Samtidigt med kontorshuset ska det byggas ett parkeringshus i åtta våningar på andra sidan motorvägen invid Mörbyleden.

Kontorshuset och garaget kommer att ta ett och ett halvt år att bygga. Diligentia söker nu efter hyresgäster till kontorslokalerna.

Nyligen påbörjade centrumledningen också jakten på nya hyresgäster till de nya butiker som ska byggas i nya kontorshuset och i centrumet för övrigt.

– Vi har dragit igång jobbet nu. Först pratar vi med större hyresgäster eftersom de tar mer plats och påverkar hela strukturen, säger han.

Fakta

Mörby centrum

Omsättning Antal besök

2011 755 miljoner kronor 6,0 miljoner besök

2012 769 miljoner kronor 6,4 miljoner besök

2013 780 miljoner kronor 6,6 miljoner besök

2014 801 miljoner kronor 6,6 miljoner besök

2015 833 miljoner kronor (prognos) 6,8 miljoner besök (prognos)