Centrumhandlarna har redan börjat julskylta

Carina Richnau i butiken Rum nr 9 har laddat för julen ett bra tag. Men än så länge kan kunderna välja mellan julomslagspapper och vanligt.  Foto: Chris Anderson
Carina Richnau i butiken Rum nr 9 har laddat för julen ett bra tag. Men än så länge kan kunderna välja mellan julomslagspapper och vanligt. Foto: Chris Anderson
Det är ett par veckor kvar till advent, men julskyltningen har redan börjat i Huddinge centrum.

– Jag hänger upp julstjärnorna i mitten av oktober varje år, säger Carina Richnau på inredningsbutiken Rum nr 9.

Novemberregn och blygrå himmel över Huddinge centrum. Vinden är råkall och det är inte många som vågar sig ut den här dagen. Det känns långt till jul och ljus och värme.

Men inne i present- och inredningsbutiken Rum nr 9 hänger röda och vita julstjärnor i fönstret. Adventsljusstakarna är framplockade, röda och vita ljus fyller hyllorna och änglar i vitt och silver smyckar granen. Till och med julgranskulorna är framme.

– Det är samma sak vare år: ”I år är det väl tidigare än vanligt?” undrar folk. Men det är en myt. Det börjar alltid vid samma tid. Jag hänger alltid upp stjärnorna i mitten av oktober. Då har Ikea varit i gång i över en månad, säger Carina Richnau.

Folk måste ha lite tid att titta och smälta, menar hon. De som inte fick tag i det de ville ha förra året är tidigt ute.

– Jag börjar alltid med vitt och silver. Änglar säljer bra. Tomtarna har jag inte fått in ännu, säger Carina Richnau.

På Coop är allt julpynt framplockat och utanför BR Leksaker är ”God Jul”-dekalerna uppsatta. Innanför dörren är tomtekläder och stjärngossestrutar framme.

– Vi började plocka fram vid allhelgonahelgen. Luciakläder går nu. Vi har sålt någon enstaka julklapp, annars tycker jag att julhandeln har koncentrerats till de två sista veckorna före jul de senaste åren, säger Alex Henriquez på BR Leksaker.

HUI Research räknar med att julhandeln slår rekord i år igen, om än försiktigt. Tillväxten i december beräknas bli 1,5 procent jämfört med 2 procent under hela året. Förra året var det en nedgång i julhandeln för första gången på 17 år.

– Då hade vi en varselhöst bakom oss och en fördelaktig kalender som sannolikt innebar att många reste bort över jul. Även i år är det en arbetstagarjul (den som tar ledigt några få dagar får ett par veckors sammanhängande ledighet), vilket lär innebära att många reser bort och struntar i julklappar, säger Lena Larsson, vd för HUI Research.

– Men samtidigt är hushållen köpstarka och optimistiska inför framtiden. Sparandet har varit högt och vi kan ha ett uppdämt konsumtionsbehov. Dessutom är julen väldigt viktig för oss traditionsbundna svenskar.

Det finns dock ytterligare en faktor som har stor betydelse och som är omöjlig att förutspå en regntung novemberdag: vädret.

– Om det blir en vit jul infinner sig julstämningen och då ökar julhandeln, säger Lena Larsson.

Har du börjat ­julhandla?

Inga-Lill Massalin, 62, Lännavägen:

”Nej, det har jag inte. Jag har tittat lite på adventssaker. Vi ska folk till advent så därför vill jag ordna det i tid. Vi var i USA i början av oktober, där var det redan full julskyltning då.”
Luiza Tolvanen, 35, Hörningnäs:

”Nej, det har jag inte. Jag har tittat lite på nätet. Jag brukar nog börja i slutet av november. Det kanske blir mer inköp via nätet i år eftersom vi har en liten.”
Ove Karlsson, 60, Fullersta:

”Nej, det har jag inte och det tänker jag inte göra heller. Jag gillar inte julen. Jag har väl lite ljus och så på balkongen, men jag har redan vad jag behöver till det hemma.”
Mats Wålegård, 50, Huddinge centrum:

”Nej, det har jag inte. Jag har inte börjat titta på julsaker heller. Det får vänta till december,”