Centrumhuset i Älvsjö försenas

Tomten som ska hysa 80 bostadsrätter och nio lokaler ligger fortfarande öde. Peter på tobakshandeln Direkten är intresserad av att hyra lokal i centrumhuset när det blir klart.
Tomten som ska hysa 80 bostadsrätter och nio lokaler ligger fortfarande öde. Peter på tobakshandeln Direkten är intresserad av att hyra lokal i centrumhuset när det blir klart.
Bygget av centrumhuset i Älvsjö har ännu inte startat.

När det nya centrumet invigs nästa år kommer tomten fortfarande att vara en byggarbetsplats.

Det oroar stadsdelsnämndens ordförande Kalle Bern (FP).

Ett fastighetskvarter är redan färdigbyggt och inflyttat, det andra håller på att byggas för fullt. Men det kvarter som är mest centralt och som ska innehålla 80 bostadsrätter och nio butikslokaler är inte ens påbörjat. Trots att nya Älvsjö centrum enligt kommunens egen planering ska vara klart hösten 2014.

FP-politikern Kalle Bern, ordförande i stadsdelsnämnden, tillika ordförande i företagarföreningen, är djupt bekymrad. Han skickade nyligen ett brev till byggherren Maxera, där han kräver en förklaring till varför den anvisade marken fortfarande bara är en inhägnad ”grop”.

– Vi måste försöka snabba upp det här bygget, annars finns risken att det här drar ut på tiden och äventyrar nyinvigningen av centrumet, säger Kalle Bern.

Men Maxera betonar att man följer avtalet med kommunen och att man har hela 2013 på sig att köpa marken och börja bygga. Samtidigt vill byggbolaget gärna komma i gång och har skriftligen erbjudit sig att utföra grundläggningsarbetena till sommaren, vilket skulle spara ett halvår i färdigställandet av hela Älvsjöprojektet.

– Vi skulle kunna göra de mest störande arbetena när stadsdelsförvaltningen har sommarstängt och innan Coop flyttat in i sina nya lokaler. Sedan när man väl har sålt tillräckligt mycket skulle det vara lätt att börja bygga, säger Sten Lindberg, Maxeras vd.

Men exploateringskontoret säger nej.

– Deras förslag går ut på att de ska hyra marken och börja gräva, men vi vill att de ska köpa innan arbetena kommer igång. Rent teoretiskt skulle ju bolaget kunna gå i konkurs och så står vi där med ett halvfärdigt hus, ja inte ens det, ­säger Andris Rosenbachs, projektledare på exploateringskontoret.

Byggbolaget Maxera tror annars på en start under senhösten i år och en byggtid på 18-20 månader. Det rimmar illa med den planering som Stockholms stad har, med en nyinvigning hösten 2014. Nu funderar kommunen på att ha en invigning ändå – utan att centrumhuset är klart.

– Vi trodde ju att Maxera skulle komma igång i början av det här året. Tydligen går det inte så snabbt att sälja lägenheterna, säger Andris Rosenbachs.

Samtidigt undrar företagarna i området vad som händer med tomten. Peter, som driver tobakshandeln Direkten, är en av dem hört sig för om möjligheten att få hyra en lokal i det nya huset.

– Min logik säger att de vill ha en butik som säljer SL-biljetter och kaffe i det läget, men jag har inte fått något svar, säger han.

Vi måste försöka snabba upp det här bygget.Kalle Bern (FP)

Fakta

Tre kvarter med 300 lägenheter

Kvarteret Perrongen: 99 hyresrätter, två lokaler, färdigbyggt. Familjebostäder köpte projektet av Maxera 2010.

Kvarteret Pendlaren: 105 hyresrätter och fem lokaler. Familjebostäder köpte även detta bostadsprojekt av Maxera, som hade svårt att sälja lägenheterna i tid.

Kvarteret Stickspåret: 80 bostadsrätter och nio lokaler. Byggherre Maxera.

Ytterligare två bostadskvarter planeras.

Källa: Stockholms stad