Challabröd charmade juryn

Trivs bäst i sitt eget kök. Germaine Thomas kommer du att kunna se i Hela Sverige bakar i höst.Foto: Carlos Montecinos
Trivs bäst i sitt eget kök. Germaine Thomas kommer du att kunna se i Hela Sverige bakar i höst.Foto: Carlos Montecinos
Med New York-inspirerade bakverk kommer den skönsjungande hemmabagaren från Fittja att försöka charma juryn hela vägen till finalen.

Under hösten kan du se Germaine Thomas slåss om mästartiteln i Hela Sverige bakar.

– Det kändes väldigt spännande när jag fick samtalet om att jag skulle vara med i programmet. Nu när det snart sänds känns det väldigt nervöst, säger en brett leende Germaine Thomas.

Vi träffas i lägenheten i Fittja, där hon står i köket och vant trycker ut nyvispad maräng på några nygräddade cupcakes. Det är första gången på två veckor som hon bakar. Vanligtvis gör hon det minst en gång i veckan.

– Det blev ju ganska mycket bakning under inspelningen, så jag blev lite trött på det faktiskt. Men samtidigt har jag lärt mig massor och haft otroligt kul.

Under hösten sänds den fjärde säsongen av tv-programmet ”Hela Sverige bakar”. Germaine Thomas kvalade in genom att charma juryn med sitt hemmabakade challabröd, en av hennes specialiteter som hon har plockat med sig från sin uppväxt i Queens, New York.

– Jag åt det jämt när jag bodde där, men när jag flyttade till Sverige fanns det inte, så jag började baka eget. Mycket av det jag bakar är saker som jag saknar från min uppväxt, säger hon.

Under uppväxten bakade hon mycket tillsammans med sin kusin, som bor kvar i New York och driver ett eget kafé sedan några år tillbaka.

– Hon tog bakningen till en professionell nivå, medan jag i stället satsade mer på musiken, som jag fortfarande lägger mest tid på.

Vad var svårast med att tävla i bakning?

– Att inte få vara i sitt eget kök. Det blir stressigt att inte ha full koll på var man har sina saker, speciellt när det är kameror överallt.

Hon berättar att det hände att tävlande ibland stötte in i någon kameraman i stridens hetta.

– Men det var fantastiskt roligt och alla som tävlade var faktiskt hjälpsamma mot varandra. Jag har lärt mig massor och fått tips på nya recept.

Vann du?

– Haha, det tänker jag inte avslöja, man får följa tävlingen på tv om man vill veta hur det går.

Germaines banana cupcakes med italiensk maräng (24 minicupcakes)

Fakta

Har eget matprogram på Youtube

Namn: Germaine Thomas.

Bor: Lägenhet i Fittja.

Ålder: 50 år.

Familj: Maken Andris.

Yrke: Massös och sångerska i bandet The Can Jam.

Aktuell: Deltar i matprogrammet Hela Sverige bakar, som sänds på torsdagar klockan 21 i Sjuan med start den 10 september.

Bakar helst: Cupcakes, eller challabröd.

På Youtube: Kan ses i egna matprogramet Happy food trippin’.

Smet:

4 stora ägg

250 g smör

250 g mjöl, 250 g socker

1 msk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljextrakt

2 tsk bananextrakt

2 msk mjölk

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Mixa ihop smör och socker i en separat bunke tills den får en ljus färg, lägg sedan i ett ägg i taget under mixning och addera sedan vanilj- och bananextrakt.

3. Blanda sedan ihop det med det torra och blanda i mjölken.

4. Häll ut smeten i formar, baka i ugn på 170 grader i 12–17 minuter.

Italiensk maräng:

400 g socker

4 äggvitor

450g smör

1 tsk vaniljextrakt

125 g vatten

1. Koka upp vatten och socker i en gryta tills det blir 115 grader varmt.

2. Vispa under tiden äggen så att de får lite konsistens.

3. Häll sedan sakta i sockerblandningen i äggen medan du mixar i högt tempo. Fortsätt mixa tills bunken svalnat av.

4. Mixa sedan i smör bit för bit i marängen.

5. När marängen är klar, tryck ut den på dina cupcakes.