Chans att jazza i söderort

Västertorpsbon Elise Einarsdotter har turnerat världen runt med sin grupp Elise Einarsdotter Ensemble. Nu kommer hon till Skärholmen.
Västertorpsbon Elise Einarsdotter har turnerat världen runt med sin grupp Elise Einarsdotter Ensemble. Nu kommer hon till Skärholmen.
"Jag har mina rötter i både jazz och folkmusik", säger Elise Einarsdotter.
"Jag har mina rötter i både jazz och folkmusik", säger Elise Einarsdotter.
Emma Nordenstam släppte "Emma Nordenstams bästa barnlåtar" i februari. Nu kan man höra dem på Tellus.
Emma Nordenstam släppte "Emma Nordenstams bästa barnlåtar" i februari. Nu kan man höra dem på Tellus.
Bag Ladies spelar på Tellus.
Bag Ladies spelar på Tellus.
Du behöver inte åka in till stan för att gå på jazzfestival. Både i Skärholmen och i Midsommarkransen sluter kända artister upp.

En vibration eller en osynlig, men stark tråd som löper genom salen. Så beskriver pianisten Elise Einarsdotter den energi som kan uppstå mellan henna och publiken. Det är en känsla hon älskar.

– Det är en av de saker som driver mig: länken som skapas mellan människor genom musiken. Jag älskar att spela piano, det är en del av mitt system och mitt sätt att kommunicera, säger hon.

Västertorpsbon Elise Einarsdotter började spela piano redan när hon var sex år och har gjort internationell karriär. Hon har stått på scener såväl runt om i Europa som i Indien, Sydafrika och Addis Abeba men verkar också på hemmaplan, bland annat i Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen.

Den 8 oktober klockan 12 spelar hon, för första gången, i Skärholmens kyrka. Konserten Sacred Hearts ingår i Stockholms jazzfestival (7–16 oktober), som sedan några år pågår också utanför tullarna.

Det blir både poetiskt och svängigt, berättar Elise Einarsdotter, som har sina musikaliska rötter i jazz, folkmusik och soul.

– Jag har tonsatt en hel del lyrik och ska spela en del av det – dikter av Stig Dagerman och Tomas Tranströmer. Och så blir det en del kända amerikanska jazzlåtar, som ”I’m oldfashioned” och något av Keith Jarrret, till exempel.

I Midsommarkransen har Tellus Bio laddat upp med ett matigt festivalprogram, med allt från bebop och swing till visinfluerade konserter och 40-talsinspirerade gitarrer. En av de mest kända artisterna är Bernt Rosengren, i år nominerad till Guldkatten i P2:s stora tävling Jazzkatten.

– Vill man höra honom är det bäst att boka biljett i förväg, säger Anna Wahrby, som är både arrangör och medverkande, med sitt Anna Wahrby band.

Andra artister är Mats Tiigiste local jazz´n bossa Band som spelar låtar om Midsommarkransen och Aspudden, nybildade Bag Ladies som gör både bebop och lite friare jazz och Emma Nordenstam som sjunger sina bästa barnlåtar, från nya skivan.

Stefan Nilsson, känd för att ha gjort filmusik till bland annat Så som i himmelen, Pelle Erövraren och tv-serien Skärgårdsdoktorn, dyker också upp.

– Han ger föreställningen ”Min pappa kunde också spela piano”, om att ha en pappa som dricker. Den är annorlunda eftersom den bjuder på skådespeleri också, säger Anna Wahrby.

Fakta

Jazzfestival i en vecka

Skärholmens kyrka:

8 okt kl 12. Pianisten Elise Einarsdotter ger konserten Sacred heart. Kyrkomusikern Gullevi Svensson sjunger.

16 okt kl 18. Hacke Björksten, Hans Backenroth, Ulf Johansson Werre, Gullevi Svensson och Skärholmens gospelkör ger konserten ”Tillsammans”.

Biocafé Tellus:

Start 8 okt kl 14. Bengt Hansson Trio och saxofonisten Krister Andersson.

Avslut 16 okt kl 14. Familjeföreställning med Emma Nordenstam.

För hela Tellus program: Se tellusbio.nu