Chans för unga att odla, sporta och måla

Vid Gula villan kan tjejer i prova på odling och formgivning under ledning av Agnes Fischer och Sofie Nuyts från Boodla.
Vid Gula villan kan tjejer i prova på odling och formgivning under ledning av Agnes Fischer och Sofie Nuyts från Boodla.
I sommar får Botkyrkas unga chansen att prova allt från dans till innebandy och trädgårdsodling när Botkyrkabyggen och föreningslivet går samman och ordnar sommaraktiviteter.

Ett härligt sommarlov ligger framför Botkyrkas barn och ungdomar. Då bjuder några av kommunens föreningar in till prova på-veckor under parollen ”Kul i sommar”.

– Det blir en win-win-situation. Ungdomarna får prova på aktiviteter och föreningarna får visa upp sig, säger Cina Gerdin, kommunikationschef på Botkyrkabyggen som står bakom satsningen.

I Gula villan i Alby får tjejer mellan 14 och 20 år släppa loss sin kreativitet. Det blir bland annat möbeldesign och betonggjutning under ledning av Agnes Fischer och Sofie Nuyts från Boodla.

– En konstnär och en form­givare håller i kursen. Sedan är det fritt fram om man vill måla om, bygga om eller bygga nytt av gammalt. Det varvar vi med att plantera och odla i vår trädgård. Tanken är att tjejerna ska vara med och utforma programmet själva, berättar Agnes Fischer.

Inte långt från Gula villan ordnar Subtopia Subfuzion Open Space där alla från 10 år och uppåt får prova på aktiviteter som dans, teater eller att trycka egna t-tröjor.

– Många ungdomar vill skapa men har kanske inte möjligheten. Det här blir en möjlighet att testa, säger Cesar Fulgencio, verksamhetsansvarig på Subtopia.

För den som hellre vill idrotta bjuder innebandyklubben Balrog in till bollidrottsskola i Botkyrkahallen. Förutom innebandy får deltagarna prova bland annat basket, handboll, tennis och rugby – allt under ledning av Jonas Hansson, Balrogs A-lagstränare.

– Vi är en elitförening, men vi är från norra Botkyrka. Vi tror att vi kan göra nytta genom att hålla i det här och få barnen att sysselsätta sig med idrott, säger Krister Kalte, Balrogs hedersordförande.

Aktiviteterna kostar i allmänhet 100 kronor och anmälan görs direkt till varje förening.

Fakta

Fotboll, hockey och handboll

Botkyrka Hockey ordnar landhockey, med konditions- och styrketräning 17–20 juni och skridsko- och hockeyskola på is 11–17 augusti.

Arameiska/Syrianska håller fotbollsskola 24–30 juni och Norsborgs IF 12–14 augusti.

Digital Avatar på Subtopia handlar om vad man ska tänka på när man nätsurfar, 13–16 juni.

Tumba Handboll har handbollsskola 31 juli–2 augusti.

Konyaspor arrangerar gratis spontanidrott 10–30 juni på Alby idrottsplats.

Källa: botkyrkabyggen.se