”Jag hade ingen chans att undvika vildsvinet”

Linda Jensen från Dalarö hann inte bromsa för vildsvinsgalten.
Linda Jensen från Dalarö hann inte bromsa för vildsvinsgalten.
Linda Jensen krockade med ett vildsvin i höstas. En krock hon i stort sett bara har väntat på.
– Hela fronten blev demolerad, säger hon.

Längs Dalarövägen i Haninge kommun, som är en av Stockholms mest olycksdrabbade vägar, rör sig mycket vildsvin men trots det finns inga varningsskyltar för detta längs vägen.

Linda Jensen är bosatt i Dalarö och var väl medveten om de många viltolyckorna redan när hon flyttade ut för sju år sedan. De tankarna fanns med i hennes val av bil, den var tvungen att vara krocksäker.

– Jag har tänkt att det bara var en tidsfråga innan jag skulle krocka så vi köpte en stor bil för att vi har mycket viltolyckor här. Jag ser vildsvin flera gånger i veckan då jag har ett jobb som gör att jag åker i gryning och skymning, säger Linda Jensen.

Krocken var oundviklig

I slutet av november förra året small det. Ett stor vildsvinsgalt hoppade ut på vägen vid en skymd kurva när Linda var på väg hem.

– Jag satt i lugn och ro när den hoppade upp framför bilen. Egentligen är det 70 här men jag höll kanske 50 i kurvan, ändå hade jag ingen chans att undvika den. Krockkudden löstes inte ens ut men fronten på bilen blev helt demolerad.

Linda fick smärtor i nacke och rygg men klarade sig utan större skador. Hon tror att många olyckor skulle kunna förhindras om det rensades bättre vid vägkanten och att fler staket sattes upp vid drabbade vägar.

Våra vägar är väldigt drabbade

– Egentligen tycker jag att det här var en onödig krock. Jag känner att man kan göra mer för människorna som bor längs drabbade vägar. Man får köpa att det är så när man flyttar ut i skogen men våra vägar är väldigt drabbade och alla åker den här sträckan.

Reparationerna på Lindas bil kostade 54 000 bara i arbetskostnader och då är inte bildelarna inräknade.

– Det kostar samhället och andra aktörer mycket pengar. Bättre vägar skulle nog minska många kostnader.

Viltolyckorna ökar – toppnotering i Huddinge