De chansade – och tog sig hela vägen till grill-SM

Mattias Nilsson och hans lag i grill-SM . Från Rissne
Mattias Nilsson, Christine Nakibuule, Torgny Stake och Mats Westergren fick blodad tand efter kvalet och satsar nu på medalj i SM.
Rissnebon Mattias Nilsson hörde talas om kvaltävlingen till grill-SM två veckor innan den gick av stapeln och bestämde sig för att chansa.
En chansning som gick hem. Han och personal från hans företag Food lyx service, tog sig hela vägen till grill-SM som hålls nu i helgen.

– Vi kom dit som riktiga rookies och jag tror att vi satte rätt mycket färg på tävlingen, säger Mattias.

Laget bestod av Mattias Nilsson och personal från hans företag – Christine Nakibuule, Torgny Stake och Mats Westergren.

– Vi blev tilldelade olika produkter som alla lag skulle tillaga, samt tillbehör som vi fick välja själva.

I år bestod utmaningen i att tillaga en hel kyckling, Tullip korv, karré, och en valfri vegetarisk rätt.

Mattias Nilsson och hans lag i grill-SM . Från Rissne

Den hela grillade kycklingen, tulip-korven och den vegetariska korven som tog Rissnelaget vidare till SM. Foto: Mattias Nilsson.

Laget rökte sin kyckling med enbärsris, plockade av skinnet på Tullip korven och serverade den med råstekt potatis och rökt barbeque sås med basilka.

Karrén smaksatte de med kryddor från Nordafrika och fyllde med sötpotatis och den vegetariska korven serverade de i hop med krossad potatis med karl johan svamp, syrad lök och tunnbröd med basilkamajonäs.

Och det är ett taggat gäng som laddar för SM som går av stapeln i Alingsås 15 juni.

Uppgiften är då att skapa en rätt med hel kyckling, brisket (nötbringa), revben och en vegetarisk frukost.

 Till den vegetariska frukosten ska vi bland annat röka filmjölk

Mattias Nilsson

– Vi har övat och provlagat allt. Menyn är lite hemlig, men till den vegetariska frukosten ska vi bland annat röka filmjölk, göra scones och laga en vegetarisk hamburgare, berättar Mattias.

Satsar på medalj

Om de gick in i kvaltävlingen med inställningen att det var en kul grej så är bågen spänd desto hårdare inför finalen.

– Vi har steppat upp väldigt mycket! Det är hård konkurrens från de andra 14 lagen, men vi är där för att försöka ta medalj.

Revbenen börjar vi grilla vi vid klockan 03 på lördag morgon.

Mattias Nilsson

Förberedelserna börjar redan på fredag kväll då det enligt tävlingsreglerna är okej att dra i gång sin grill.

– Vi börjar grilla vår brisket då med en gång. Och revbenen börjar vi grilla vi vid klockan 03 på lördag morgon, berättar Mattias.

Har ni fått blodad tand för grillmaten nu?

– Ja absolut! Det här är jättekul.

 

Fakta

Mattias Nilssons tips för att lyckas med sommargrillen

Det vanligaste felet många gör är att man inte låter kolen blir klar utan att man har för bråttom – glöden ska vara grå. 

Det man ska grilla ska vara rumstempererat.

Det är bra om det kött man ska grilla inte är för magert. Fläskkött är mycket bra, eller lax och tonfisk.

Det finns olika sätt att smaksätta köttet vid grillningen:

Vill man marinera köttet så ska det ligga minst 2-4 timmar i marinad – eller över natten. 

Rubb kallas det när man blandar torra kryddor. Kryddorna gnider man in i köttet 5 – 10 minuter innan man ska grilla. 

Glaze är en tjockare sås som man penslar på vid grillningen.