30 får chansen att lära sig cykla i Vårberg

Cykling  – en frihetskänsla.
Cykling – en frihetskänsla.
I vår finns chansen att lära sig cykla i Vårberg. Cykelfrämjandet kommer tillbaka, efter förra årets uppskattade satsning.

Frihetskänsla, motion och rörelseglädje – det finns många orsaker att cykla. Förra året fick 15 personer chansen att lära sig det i Vårberg, genom ett samarbete mellan Cykelfrämjandet och Skärholmens stadsdelsförvaltning. Det var uppskattat – och i vår är det dags igen. Från den 23 april blir det kurs två kvällar i veckan under tre veckor.

Den här gången får 30 personer plats på kursen. De ska vara vuxna eller ungdomar som aldrig cyklat eller bara cyklat litegrann.

– Många har aldrig fått möjlighet att lära sig cykla av kulturella, politiska eller geografiska skäl. Det är fantastiskt att få vara med och bidra till att ge dem den möjligheten, säger projektledaren Anna Asplind i ett pressmeddelande.

Hon berättar också att många väldigt gärna kunna cykla tillsammans med sina barn. Men det är inte enda vinsten. Cykelkunskaper stärker också chanserna i yrkeslivet. Jobb inom hemtjänsten kräver till exempel ibland att man kan cykla.

De som undervisar är ofta frivilligarbetare, som jobbar ideellt. Just nu söker Cykelfrämjandet lokala volontärer som vill hjälpa till.

– Det blir många skratt och spännande möten under kurserna, säger Anna Asplind.

Utöver själva cykeltekniken får deltagarna lära sig trafikregler.

Fakta

Kursen startar 23 april i Vårberg

Kursen i Vårberg ges den 23 och 25 april samt den 2, 7, 9 och 14 maj. 

Kostnaden är 300 kronor. Cyklar och hjälmar finns att låna.

Alla deltagare får diplom, medlemskap i Cykelfrämjandet och försäkring vid olyckor.

Mer information och möjlighet att anmäla sig finns på Cykelfrämjandets webbsida.

Satsningen i Vårberg är en del av det landsomfattande initiativet Frihet på cykel, finansierat av Svenskt Friluftsliv, Trafikverket och Svenska Postkodstiftelsen. 2018 och 2019 får cirka 1000 personer i Sverige en chans att lära sig att cykla genom satsningen.

Källa: Cykelfrämjandet