Af Chapman ruttnar – rustas för 90 miljoner

Af Chapman ska totalrenoveras, igen.
Af Chapman ska totalrenoveras, igen.
Riggen ruttnar och däcket läcker.
Fartyget af Chapman vid Skeppsholmen är i akut behov av upprustning – och nu väntas staden ta beslut om en renoveringsbudget på 90 miljoner.

Sveriges mest kända vandrarhem fyller 130 år i år. Men det är en luggsliten jubilar som ligger och guppar vid i Skeppsholmens kaj.

Riggen ruttnar

Som Mitt i tidigare berättat är fullriggaren af Chapman i stort behov av renovering.  Däcket läcker och har flera rostskador och även skrovet, avloppet och inredningen måste rustas upp. Nu ska fartyget tas upp i varv för att totalrenoveras, enligt ett förslag till fastighetsnämnden. Skrov och och däck ska lagas och riggen bytas ut till en konstruktion i stål.

Men att flytta det tunga fartyget är lättare sagt än gjort. Det är inte sjödugligt för längre sträckor och förflyttningen riskerar att orsaka nya skador på skrovet. Dessutom finns det bara två varv i Stockholm som är tillräckligt stora för att ta emot skeppet.

Och det går inte att vänta hur länge som helst på renovering. Riggen, som drabbats av rötskador, riskerar nämligen att bli en fara för allmänheten om den inte renoveras. Dessutom skenar utgifterna för underhållet för varje år.

Om inte renoveringen genomförs riskerar vandrarhemmet att läggas ned för gott, skriver fastighetskontoret i ett yttrande till fastighetsnämnden.

Kostar miljoner varje år

Kostnaden för renoveringen tros landa på sammanlagt 90 miljoner. Om allt går enligt planerna inleds renoveringen 2019. Af Chapman väntas sjösättas vid Skeppsholmen igen efter ett år.

Men kostnaderna fortsätter. Utgifterna för underhåll väntas ligga på 2 miljoner per år de kommande nio åren. År tio väntas kostnaderna landa på mellan 20 till 50 miljoner kronor.

När allt är klart kommer af Chapman gå med en årlig förlust på 12 miljoner kronor per år.