Min lokala hjälte

Charlottendal får en förskola till sist

Först utlovades en förskola i Charlottendal. Byggplanerna landade sedan på fem lägenhetshus.

Men efter protester från grannar ändrar sig kommunledningen igen – en förskola är nu åter aktuell.

Byggnationen av fem punkthus med 140 lägenheter i Charlottendal ska påbörjas under året. Men de som bor i området kan till slut även få det de var utlovade från början – en förskola.

– I en av fastigheterna ska vi försöka få förskoleavdelningar på nedre botten, säger Anders Bergman (FP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det är kommunstyrelsen som efter ett möte med grannarna har ändrat sig i frågan.

– Det handlar inte om en stor förskola, men kanske två avdelningar med 75 barn, säger Anders Bergman.

Henrik Röhs, som bor i Charlottendal och är en av de drivande i frågan för grannarnas räkning, är inte nöjd.

– Det är bra att de bygger en förskola, men samtidigt ska man inte överexploatera området eftersom det bryter mot avtalet mellan kommunen och JM, säger Henrik Röhs.

Tidigare ägde JM AB marken, som kommunen år 2002 köpte för en krona. Förutsättningen var att det skulle byggas en förskola. JM menar fortfarande att bolaget har rätten att köpa tillbaka fastigheten för en krona om skolan uteblir. JM vill inte uttala sig om det nya förslaget innan de har sett det.

– Vi tolkar avtalet på olika sätt, säger JM:s regionchef Pär Vennerström om kommunens respektive bolagets olika syn på köpeavtalet.

En förskola ska även uppföras i Fabriksstaden. Detta var en av anledningarna till att skolan uteblev från Värmdö bostäders byggplan i Charlottendal. Nu kan båda två komma att byggas. Samtidigt sjunker antalet förskoleelever i kommunen enligt prognoser. Men Anders Bergman är inte orolig för att en eventuell förskola i Charlottendal ska bli utan elever.

– Den blir fylld. Sedan har vi lite dåligt med elever på vissa håll, men inte just här, säger han.

Frågan ska diskuteras med byggherren Värmdö bostäder AB. Som det ser ut nu kommer förslaget upp på kommunstyrelsens möte den 15 maj.

Det handlar kanske om 75 barn.anders bergman (FP)