Chef frias i uppmärksammad vårdskandal

En äldre autistisk man hölls vid flera tillfällen inlåst i ett rum på ett äldreboende i Vårby gård. Verksamhetschefen åtalades för olaga frihetsberövande, men frias nu av Södertörns tingsrätt.

Det var i augusti 2013 som polis larmades till äldreboendet Vårbacka Plaza i Vårby gård efter att en 72-årig man med en autistisk diagnos hållits inlåst i ett rum utan fönster och dörrhandtag på insidan.

Den då ansvarige verksamhetschefen åtalades i början av december för olaga frihetsberövande, men hon frias nu av tingsrätten som anser att bevisningen är för tunn.

– Min klient känner sig lättad över att sanningen äntligen har kommit fram. Hon har under lång tid fått leva med falsk anklagelse och det oacceptabla drev som hon utsattes för i media. Nu börjar hon så sakta hämta sig efter den fruktansvärda situationen, säger advokat Gunilla Dersand Holmberg.

Det kan nu också bli aktuellt att söka skadestånd.

– Vi får se hur vi hanterar detta, fortsätter Gunilla Dersand Holmberg.

Enligt domen råder det dock ingen tvekan om att mannen hållits inlåst i rummet vid flera tillfällen. Men rätten menar att eftersom vittnesuppgifter går isär så kan man inte med säkerhet visa att det är verksamhetschefen som har gett order om att mannen ska hållas inlåst, utan att det i stället kan ha skett på personalens egna initiativ.

Rätten kan därför heller inte utesluta att flera ur personalen talar emot verksamhetschefen för att skydda sina egna ryggar.

Kammaråklagare Lotta Karlsson har inte funnits tillgänglig för en kommentar. Men i en tidigare intervju med Mitt i Huddinge sa hon att hon förväntade sig en fällande dom, och att hon anser att det finns vittnesuppgifter som stödjer att det rört sig om olaga frihetsberövande,

Vårbacka Plaza ägs av vårdbolaget Aleris omsorg. Efter att missförhållandet uppdagades 2013 byttes delar av ledningen ut och den nu åtalade verksamhetschefen arbetsbefriades. Fallet uppmärksammades då stort i media.

Olaga frihetsberövande kan ge fängelse i upp till tio år.