Chef: ”Vi behöver större ytor” efter stängning av bibliotek

I lördags slog Bredängs bibliotek igen portarna efter en bråkig och stökig period i lokalerna. Man hoppas kunna öppna igen om två veckor.

Tidigare idag berättade Mitt i Söderort om att en stökig period inne på biblioteket med skrik och bråk gjort att ledningen beslutat stänga på grund av situationen. Områdeschefen Elisabeth Alstedt menar dock att det bibliotekspersonal inte utsatts direkt.

– Man kan beskriva det här som tonårsbråk och att de skrikit och varit oförskämd mot personalen men inget våld eller hot mot personalen. När det pågår vecka efter vecka blir det hårt, säger hon

Läs också: Biblioteket stänger

Det har varit slagsmål inne på biblioteket mellan två besökare men inget riktat mot personalen. Biblioteket dras med flera sjukskrivningar i personalen.

– Tre är sjukskrivna men det är av andra skäl men att vi inte har haft ordinarie personal som känner ungdomarna kan också ha bidragit till att det varit skört ett skört läge på biblioteket, säger Elisabeth Alstedt.

Biblioteket har tidigare stängde även för drygt fem år sedan för att det var stökigt och bråkigt i lokalen.

– När Bredäng öppnade våren 2010 blev det uppenbart ganska snabbt att det blev svårhanterligt att på en så liten yta samsas för olika behov. Småbarnsföräldrar och en äldre och en mängd ungdomar. Vi stängde efter ett halvår men då var det mycket värre och stökigare, säger hon.

Elisabeth Aldstedt beskriver åtgärderna som vidtogs då som lyckade. Men berättar att man också sökt större lokaler.

– Sedan dess har vi haft ögonen öppna för andra lokaler vi har varit i kontakt med SL. Vi behöver större ytor, det är helt klart.

Att eventuellt förstärka bemanningen vid biblioteket och ha väktare tror hon kan vara en av lösningarna som möjliggör att de kan öppna igen om två veckor.

– Nu håller vi på att få till stånd möte med stadsdelsnämnden skolans rektorer. Vi behöver samordna och jobba ihop, det är en nyckelfråga på kort sikt, säger hon.