Nya chefen: ”Rinkeby är som en krigszon”

Rinkeby torg
Rinkeby torg
Läget i Rinkeby är nästan som en krigszon. Det anser chefsåklagare Lise Tamm, som vid årsskiftet tillträder som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Hennes uttalande möter nu hård kritik från både politiker och Järvabor. 

”Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort”

Det sa chefsåklagare Lise Tamm i en intervju med Studio ett under tisdagen. Vid årsskiftet tillträder hon som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? säger hon också i intervjun.

”Vi behöver inte överdramatisera”

Anders Ygeman (S), tidigare inrikesminister och nu Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, håller inte med Lise Tamm, när det gäller bilden av Rinkeby.

– Vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman, till Studio ett.

I sociala medier har uttalandet mött både ris och ros.

Även den lokala Järvaprofilen och medborgarvärden Mohammed Hagi Farah är mycket oroad efter Lisa Tamms uttalande.

– Det är tragiskt att en högt uppsatt tjänsteman uttalar sig så. Klyftorna ökar och gör att man inte känner sig inkluderad, och när myndigheter går ut och kallar det för krigszon så känner man sig inte inkluderad som medborgare.

”Man ser inte Rinkeby som en del av Sverige och Stockholm”

Det finns problem i område med arbetslöshet, låga skolresultat, skjutningar och ungdomar utanför systemet, men menar han.

Men stt man nu försöker hämta nya metoder i Colombia och El Salvador för att faktiskt minska skjutningar i Järva och öka tryggheten i Rinkeby tycker han är katastrof.

– Man ser inte Rinkeby som en del av Sverige och Stockholm, säger Mohammed Hagi Farah.

”Hon har skrämt upp hela Rinkebyområdet”

Imam Hussein Farah är också mycket kritisk till uttalandet.  Han träffade chefsåklagare Lise Tamm under hennes besök i Rinkeby den 15 november.

– Jag talade om för henne vikten av förebyggande arbete, att hon nu säger så här är chockerande. Många som bor i området har levt i krig och är mycket upprörda över att hon jämför Rinkeby med en krigszon. Min fråga till henne är om hon inte tycker att Rinkeby är en del av Sverige och vad hon tror militären kan göra som inte polisen kan. Skjuta folk, eller? Hon har skrämt upp hela Rinkebyområdet.

 

Mitt i söker chefsåklagare Lise Tamm.