Chefen slutade – då gick ekonomin ihop

Rinkeby Folkets hus har genomgått många kriser.
Rinkeby Folkets hus har genomgått många kriser.
Att chefen slutade kan ha räddat Rinkeby Folkets hus framtid.

Med en lön mindre gick året precis ihop för den ekonomiskt hårt pressade föreningen.

Sedan Rinkeby Folkets hus förra verksamhetschef Maria Ekholm slutade i februari i år har man stått utan chef. Ironiskt nog kan det ha blivit räddningen för huset, menar styrelseordföranden Kerstin Aggefors (S).

– Det är ett av skälen till att vi har klarat ekonomi i år. Styrelsen har tagit ledningsansvaret i stället, säger hon.

Utan chefslönen har ekonomin i år gått ihop precis, menar Kerstin Aggefors. Men fortfarande kvarstår en hyresskuld på omkring en miljon kronor.

Redan för tio år sedan var husets ekonomi pressad och Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om de många kriserna. En orsak till den nuvarande skulden är att huset hade reducerad hyra fram till årsskiftet 2010/2011. När rabatten försvann höjdes hyrorna dramatiskt.

Den 31 januari i år hölls ett krismöte där den dåvarande styrelseordföranden Karl-Axel Boström avgick och Kerstin Aggefors tillträdde. I december förra året slutade också husets mångåriga chef Björn Gardarsson. Och hans efterträdare Maria Ekholm stannade alltså bara på posten i två och en halv månad.

Hur har det gått utan chef?

– Det har gått hyggligt. Men det vore bättre om vi hade en, säger Kerstin Aggefors.

I mitten av december inträffar nästa ödesdatum för huset. Då beslutar kulturförvaltningen om det årliga anslaget. Förra året fick man omkring två miljoner kronor till driften. Pengar huset står och faller med.

– Det här året har vi klarat ekonomin precis. Nu väntar vi på nästa år och ser.