ANNONS

Nu ska cheferna avlasta förlossningsvården

Förlossningsvården är fortfarande mycket ansträngd. Arkivbild.
Förlossningsvården är fortfarande mycket ansträngd. Arkivbild.
Fler rum öppnas på enheterna, extra resurser kallas in och nu får cheferna avlasta personalen i vårdarbetet. Det är några av åtgärderna som vidtas för att lösa den anstränga situationen på länets förlossningsenheter.
ANNONS

Läget i förlossningsvården är fortsatt mycket ansträngt. Förra veckan fick landstinget ta hjälp av förlossningsvården i andra län vid 16 tillfällen. Nu vidtas flera åtgärder för att ge alla som ska föda barn en säker förlossning i länet.

–  Medarbetarna i förlossningsvården har gjort stora insatser för att ta hand om alla blivande föräldrar nu under de här ansträngda veckorna. Sjukhusen gör åtgärder för att underlätta för sina medarbetare och öka kapaciteten, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

51 skickades till annat BB – på en vecka

Åtgärderna som landstinget sätter in handlar både om att öka kapaciteten och ge barnmorskorna stöd.

Nu kommer chefer inom förlossningsvården utföra vårdarbete i verksamheten. Därtill ska bemanning ökas genom att medarbetare får extra ersättning för att arbeta ett halvt extrapass när det är många förlossningar och fler undersköterskor och assistenter tas in för att barnmorskor ska kunna fokusera på förlossningar.

På ett par förlossningsenheter har ett antal extra rum öppnats upp.

Sommarmånaderna är vanligtvis intensiva för förlossningsvården då det är många som föder barn under den perioden. Sen tidigare har landstinget budgeterat 12 miljoner för att stärka förlossningsvården denna period. Ändå har flera blivande föräldrar hänvisats till förlossningsvård i andra län.

– Vi har fått hjälp av våra grannlän vid fler tillfällen än vi brukar. Vi vill så klart kunna ta hand om alla blivande föräldrar här i länet men när det är väldigt många förlossningar samtidigt är det också bra att det samarbetet finns och vi har till exempel hjälpt andra län med omkring tio förlossningar denna vecka, säger Johan Bratt.

ANNONS
Fakta

Förra veckan...

… föddes 576 barn i länet.

1 av 10 fick inte föda på den enhet de planerat.

16 personer fick föda utanför länet.

Källa: SLL
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.