Cheferna i Danderyd tjänar mest i landet

Annika Elias
"Det lönar sig inte alltid för kvinnor att utbilda sig", säger ordförande Annika Elias.
Chefer i Danderyd tjänar mest i landet – det visar en rapport från chefsorganisationen Ledarna.
Men skillnaderna mellan manliga och kvinnliga chefers löner är fortfarande stora.
– Det lönar sig inte alltid för kvinnor att utbilda sig, säger Ledarnas ordförande Annika Elias.

Rapporten bygger på statistik som chefsorganisationen Ledarna samlade in under september och oktober förra året. Totalt har de samlat in uppgifter från 29 918 olika chefer från olika delar av landet.

Högre löner i Stockholmsregionen

Statistiken visar att medianlönen för en svensk chef ligger på 45 500 kronor i månaden. Medianlönen för en chef i Danderyd ligger däremot på 67 000 kronor i månaden.

– Jag tror att det är så enkelt som att många välavlönade chefer väljer att bosätta sig just i Danderyd. Tittar man på Lidingö och Täby ser det likadant ut där. Cheferna i Stockholmsområdet har i allmänhet högre löner än i restan av landet, säger Ledarnas ordförande Annika Elias, och fortsätter:

– Det finns många fler chefsjobb i Stockholmskommunerna, och de stora företagens huvudkontor finns till stor del här. Det råder en större konkurrens om cheferna och det kan pressa upp lönerna.


LÄS MER: Sveriges rikaste kommuner ligger i Stockholm – Danderyd i topp


 Männen tjänar nästan 24 000 kronor mer i månaden

Men skillnaderna i löner mellan manliga och kvinnliga chefer är fortfarande stora. Männen tjänar mest i Danderyd, där medianlönen ligger på 80 000 kronor i månaden. De kvinnliga cheferna i samma kommun har en medianlön på 56 250 kronor och tjänar alltså 23 750 kronor mindre i månaden i snitt.

– Även i de fall där kvinnorna har högre utbildning än männen tjänar de sämre. Tittar man till exempel på en kvinnlig chef i den offentliga sektorn, med universitetsutbildning, så tjänar hon sämre än en manlig chef i den privata sektorn – som endast har gymnasieutbildning. Det lönar sig inte alltid för kvinnor att utbilda sig, säger Annika Elias.

”Kommer inte i fråga för högre poster”

Enligt henne beror skillnaderna på en rad olika faktorer. Men att en viktig anledning är att kvinnor generellt sett jobbar i branscher med lägre chefslöner.

– Till exempel inom service eller i den offentlig sektorn. Men även när det handlar om exakt likadana poster har kvinnor i varje läge lägre lön. En stor faktor för att det ser ut så är att kvinnorna ofta tar ut mer föräldraledighet än männen. Vilket gör att de tyvärr halkar efter i löne- och karriärutvecklingen. De kommer inte i fråga för högre poster, vilket är dystert, säger Annika Elias.

Fakta

TOPP 10 – HÄR TJÄNAR CHEFERNA MEST I LANDET

  1. Danderyd: 67 000 kr/månaden.
  2. Täby: 60 450 kr/månaden.
  3. Lidingö: 60 000 kr/månaden.
  4. Vaxholm: 60 000 kr/månaden.
  5. Sollentuna: 58 500 kr/månaden.
  6. Nacka: 55 500 kr/månaden.
  7. Lomma: 54 000 kr/månaden.
  8. Örkelljunga: 53 375 kr/månaden.
  9. Ekerö: 53 100 kr/månaden.
  10. Stockholm: 53 000 kr/månaden.
Källa: Chefsorganisationen Ledarna