ANNONS

Chico var dödssjuk vid köpet

I dag mår han utmärkt men Chico var utmärglad när han kom till Pia von Rosens familj och fick dropp i två dagar på veterinärkliniken.
I dag mår han utmärkt men Chico var utmärglad när han kom till Pia von Rosens familj och fick dropp i två dagar på veterinärkliniken.
Cynisk avel, plågsamma transporter och smittsamma sjukdomar.

Smuggling och import av hundar är ett gigantiskt problem för både djur och djurägare.

Sollentunabon Pia gick i en Blocketfälla och köpte en dödssjuk hund av fel ras.
ANNONS

Ibland är det svårt att säga nej.

Som när magkänslan på parkeringen säger att något inte står rätt till, samtidigt som valpen är sådär oemotståndligt gullig – även om det inte är samma hund som i Blocket-annonsen man ringde på.

En av väldigt många svenskar som hamnat i en liknande situation är Pia von Rosen från Sollentuna. Hon tog tåget till Malmö för att hämta vad hon trodde var en dvärgspets som blivit uppfödd på en kennel.

– När killen kom med hunden på axeln inne på centralstationen blev jag skeptisk. Den var chippad och vaccinerad, men stamtavlan som skulle finnas fanns plötsligt inte.­

Pia började vela. Hon hade inte länge på sig innan tåget hem skulle gå, och att komma hem tomhänt kändes tråkigt.

– Det var mitt svaga hjärta som gjorde att jag köpte den ändå, men han blev sjuk redan på tåget hem. Och då hade säljarens telefonnummer slutat att fungera. När vi kom till veterinären sa hon att det var den magraste hund hon hade sett, men det var svårt att se på grund av den ulliga pälsen, ­berättar Pia.

Hundar som importeras eller smugglas till Sverige är ett gigantiskt problem, larmar veterinärer, Jordbruksverket och länsstyrelsen.

– Vår uppfattning är att den olagliga införseln är många gånger större än den lagliga, säger Marcus Björklund, enhetschef på djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Skåne där ­merparten av djuren passerar Sveriges gräns på vägen från kontinenten.

Eftersom det finns stora pengar att tjäna på att smuggla hundar till Sverige har många som sysslar med hundhandel annat än djurens bästa för ögonen.

ANNONS

– Så länge någon är beredd att betala 15 000 kronor för en hundvalp på en parkering kommer folk att smuggla hundar, säger Michael Diemer på Jordbruksverket.

Flera veterinärer som Lokaltidningen Mitt i talat med vittnar om svåra missförhållanden i samband med handeln med hundar över nationsgränserna.

– Det finns tikar som hålls i burar och föder täta kullar med valpar, berättar Karin Collin, veterinär på Sollentuna fjurklinik.

Hon uppmanar alla som är sugna på hund att köpa en som har stamtavla, eller – om man vill ta hand om en övergiven hund – vända sig till något av hundstallen i Stockholm.

– Genom att köpa importerade hundar upprätthåller man ett system där aktörerna tjänar pengar på att behandla hundar illa, säger Karin Collin.

Marie-Louise Drugge, leg veterinär på Sollentuna veterinärklinik, har tagit hand om flera importerade och misstänkt smugglade patienter i väldigt dåligt skick, ­ibland så sjuka att de måste avlivas.

– Vissa har haft mycket parasiter och de kan ha smittsamma sjukdomar som är livsfarliga för både människor och andra djur.

Hon hänvisar till en undersökning gjord av Norska mattillsynet. – Den har visat att importerade hundar från Östeuropa har haft förfalskade dokument och inte ­varit vaccinerade enligt reglerna, säger Marie-Louise Drugge.

Pias importerade hundvalp överlevde efter två dagar med dropp på veterinärkliniken, och i dag är Chico en fullt frisk och kär medlem i familjen.

Men någon dvärgspets är han knappast.

– Vi tror att det är en volpino ­italiano, han hoppar som en räv rakt upp i luften, säger Pia von Rosen.

Nu uppmanar hon alla som vill köpa en hund att inte kliva i samma fälla som gjorde på centralstationen i Malmö.

– Jag förstår hur man kan hamna i den situationen, men köp inte en hund på det sättet.

Chico som valp.Foto: Privat

När vi kom till veterinären sa hon att det var den magraste hund hon hade sett.Pia von Rosen, hundköpare

Fakta

Besök hunden i dess hemmiljö

Ta alltid reda på varifrån hunden kommer och köp aldrig via en mellanhand.

Kräv att få besöka hunden i dess hemmiljö. Om det är valp ska det finnas en modertik på plats.

Kräv id-handlingar och veterinärbesiktningsintyg före och köp inte en hund som inte är helt frisk.

Hunden skall vara korrekt vaccinerad mot infektion med parvovirus samt mot sjukdomarna HCC och valpsjuka.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

ANNONS