”Chili passar även i desserter”

Het och kryddig eller söt och fruktig – chilipeppar kan sätta smak på det mesta.

Dessutom är den enkel att odla själv.

– Chili är den ultimata smaksättaren, säger kokboksförfattaren Jonas Borssén.

Säg chilipeppar och många tänker på en superhet röd, avlång frukt som får tungan krulla sig och svetten att lacka. Men variationen mellan olika slags chili är stor.

Jonas Borssén är matskribent och kokboksförfattare från Sollentuna. Han är dessutom ordförande för Svenska chilipeppar­föreningen.

– Det finns väldigt många olika sorters chilipeppar och färgen på en enda sort varierar dessutom beroende på morgnad. Allt från grönt, gult, orange, vitt, svart, ­lilaaktigt och rött, säger han.

I morgon föreläser Jonas Borssén i Amorinasalen i Sollentuna bibliotek.

– Att chilipepparn också är lätt att odla tror jag har bidragit till att den blivit så populär. Jag brukar kalla den för killarnas krukväxt eftersom de ofta vill odla och sedan äta de allra starkaste sorterna.

Men de superstarka chilisorterna kan faktiskt ha flera användningsområden. Jonas Borssén tipsar om att mala dem, blanda med salt och torka på svag värme i ugn. Det ger ett smakrikt chilisalt som kan ge maten lite sting, men som också framhäver andra smaker.

Själv använder han chilipeppar i det mesta som hör matlagning till.

– Det finns inget läge när det inte passar, till och med i desserter. När de andra ingredienserna är söta och feta kan chilipepparn bryta av på ett underbart sätt. Allt som innehåller choklad blir också vansinnigt gott med chili, säger han.

Hur mycket styrka och hetta i maten som är lagom är väldigt individuellt. Men den som botaniserar bland olika chilipepparsorter märker snart att skillnaden mellan till synes lika frukter kan vara enorm. Chilipeppar varierar dessutom i hetta både vad gäller mognad och vilken del av frukten som används.

– Den som ska använda en stark chilipeppar kan börja med att ta bort fruktens vita mellanväggar och själva fröfästet. Där finns mest av det starka ämnet capsaicin.

Därefter ska fruktköttet finhackas och ner i rätten. Saknas det hetta går det därefter utmärkt att tillsätta mellanväggarna och fröfästet tills styrkan är lagom.

Men ibland kan det som bekant bli för mycket av det goda. Att äta för stark mat kan vara obehagligt, men är inte farligt.

– Allt är ätbart, även i höga doser, men det kan så klart vara smärtsamt. Många människor reagerar på stark mat med rodnad, en del börjar gråta eller snora och salivera. Det beror på att chilipeppar triggar de vita blodkropparna. På så sätt stärker faktiskt chili vårt immunförsvar, säger Jonas Borssén.

För den som känner att munnen brinner finns också ett knep:

– Ett sätt är att fortsätta äta, då håller man smaken i schack. Ett annat sätt är att äta mejeriprodukter. Ett glas iskallt vatten kan hjälpa till viss del, men inte alls lika mycket som ett glas mjölk.