Chock för unga: Trygga Sätra tvingas bort

Trygga Sätras lokaler har snabbt blivit en populär samlingsplats för ungdomar
Trygga Sätras lokaler har snabbt blivit en populär samlingsplats för ungdomar
Trygga Sätra tvingas sannolikt lämna sin lokal i Sätra centrum, efter bara några månader. Orsaken är bristande säkerhet.
– Vi är förtvivlade, säger Lena Ölander, drivande kraft i föreningen.

I går kväll kom lokalpolisen till Trygga Sätras lokaler i Sätra centrum. De hade ett bistert budskap. Lokalen ska stängas, eftersom den inte uppfyller brandsäkerhetskraven. Beskedet kom som en chock.

– De kunde ha ring mig först, så hade jag kunnat förbereda dem. Nu fick ungdomarna informationen på ett dåligt sätt. Vi är arga och frustrerade, säger Lena Ölander, nattvandrare och en av de ansvariga i den ideella föreningen Trygga Sätra.

Lena Ölander, nattvandrare och en av initiativtagarna till Trygga Sätra.     Foto: Anna Z Ek

Samlingslokalen öppnade så sent som i november. Den blev genast populär bland ungdomarna. Många av dem hade hjälpt till att ställa den i ordning – städat, målat, snickrat, burit möbler och inrett.

Syftet var gott: att skapa lugn i det stökiga centrumet och ge unga en meningsfull fritid. Centrumägaren Curt Ahnström fick många lovord för att han lånade ut lokalen gratis.

Centrumägaren Curt Ahnström klipper bandet vid invigningen av Trygga Sätras lokaler. Gugge Yücel från Trygga Sätra står bredvid. Foto: Anna Z Ek

Men det finns ett problem. Just denna lokal hyr Curt Ahnström av SL:s fastighetsförvaltning, men han meddelade inte SL när han lånade ut den.

– Hade han frågat hade vi sagt nej. Det här är en lagerlokal och får inte användas som samlingslokal, av säkerhetsskäl. Det är jättetråkigt för oss att fatta det här beslutet, men vi måste, säger Claes Keisu, presskommunikatör hos SL.

Problemet är att det bara finns en nödutgång, som leder ut till en plats nära t-banespåret, och att inget galler finns mot spåret. Enligt Claes Keisu säger Brandmyndigheten nej till att lokalen används som samlingslokal.

Hotar med uppsägning

SL:s fastighetsförvaltning skickade ett första brev till Curt Ahnström i december, där  man hotade att säga upp hyresavtalet på grund av att Trygga Sätra finns i lokalen. Curt Ahnström agerade då snabbt.

– Vi har hittat en annan plats i centrum åt Trygga Sätra, som vi gör i ordning nu. Men det tar lite tid, bland annat måste en mellanvägg byggas. Jag har sagt till Trygga Sätra att de får ha kvar sin verksamhet i nuvarande lokal tills den nya är klar. Om SL säger upp hyresavtalet på grund av det överklagar jag till hyresnämnden, säger han.

Curt Ahnström tycker att SL:s agerande är olyckligt, framför allt för att Trygga Sätra bidragit till att centrumet blivit lugnare under kvällarna. Han anser också att SL nu skapar en konflikt mellan samhälle och ungdomar som inte är bra.

Manar till lugn

Men Claes Keisu menar att det inte går att tumma på säkerhetsreglerna.

– Trygga Sätra får gärna ha kvar sina grejer i lokalen tills den nya är kvar, men ungdomarna får inte vara där. Vi vill inte ha en diskoteksbrand som den i Göteborg 1998, säger han.

Lena Ölander tycker att hela ärendet kunde ha hanterats bättre, inte minst av polisen som dök upp i lokalen utan förvarning.

– Jag tänker på konsekvenserna för de unga. Det vi nu gör är att uppmana dem att vara lugna. Vi ska driva det här ärendet sansat, med våra munnar.