ANNONS

Chocken
 är kvar efter
 skotten

På Vårby ungdom försöker man hitta tillbaka till vardagen, enligt enhetschef Evy Wallin.
På Vårby ungdom försöker man hitta tillbaka till vardagen, enligt enhetschef Evy Wallin.
Polisen ser ovanligt mycket vapen i omlopp i Stockholms södra delar. De varnar för att allmänheten riskerar hamna i skottlinjen när kriminella allt oftare tar till vapen på platser och på tider då det är mycket folk i rörelse.
På Vårby ungdom bearbetar man fortfarande chocken efter dödsskjutningen för tre veckor sedan.
ANNONS

På Vårby ungdom försöker personalen och ungdomarna hitta tillbaka till vardagen.

Det har nu gått tre veckor sedan en 23-årig man från området sköts på parkeringen utanför. Han skadades så svårt att han avled två dagar senare.

– Det var en traumatisk upplevelse för de som var här och vi har erbjudit krishantering. Men de flesta har tackat nej till det och då har vi lite extra koll och försöker stötta på annat sätt, säger Evy Wallin, enhetschef för fritidsgården Vårby Ungdom.

Hon berättar att det är färre som har kommit till dit efter skottlossningen. Därför har hon haft personal ute i området som har sökt upp ungdomarna.

– Vi ska se till att det är tryggt här igen. Nu hände det på parkeringen här utanför, men det kunde ha hänt var som helst, säger Evy Wallin.

Låste in sig på toaletterna

Klockan var strax efter klockan 21 lördagen den 28 januari när ett 30-tal ungdomar och fritidsledare inne i Vårby Ungdom plötsligt hör hur det skjuts på parkeringen utanför.

– Det låter som automatvapen och flera ser eldflammor. När skotten avtar springer några av ungdomarna ut på parkeringen och då ligger en person där skjuten, säger Evy Wallin.

”Flera var rädda att någon skulle komma in och skjuta i lokalen och vågade inte komma fram förrän polisen kom.” Evy Wallin, Vårby Ungdom

Hon berättar att fritidsledarna hämtar förbandslåda och försöker hjälpa till innan polis och ambulans kommer.

ANNONS

Många av personerna på fritids­gården chockades svårt och stängde in sig på toaletter och andra utrymmen.

– Flera var rädda att någon skulle komma in och skjuta i lokalen och vågade inte komma fram förrän polisen kom, säger Evy Wallin.

Risk att hamna i skottlinjen

Inom loppet av en månad har minst tre skottlossningar inträffat i och nära Huddinge på tider och platser där det rör sig mycket människor.

– Vi bedömer att risken är stor att man kommer emellan när kriminella drabbar samman. I de fallen som skett nu har vi sett hur kulor träffat in i väggar i lägenheter och så vidare. Det är skrämmande, säger Anders Poltén, kommissarie och spaningsledare på grova brott, polisen syd.

Ulrika Almqvist bor i området i södra Skärholmen, där en man mördades och en skottskadades

Ulrika Almqvist bor i området i södra Skärholmen, där en man mördades och en skottskadades.

Ulrika Almqvist kom hem strax efter skotten utanför hennes bostad i Skärholmen.

Ett av hennes barn var dessutom på Vårby ungdom vid skjutningen där.

– Min dotter var på fritidsgården där när det hände. Hon och alla andra blev jätte­rädda och låste in sig på toaletterna, säger Ulrika Almqvist

Mycket vapen i omlopp

Polisen ser just nu att det är ovanligt mycket vapen i omlopp i de södra delarna av Stockholm.

– Det är så mycket skjutningar nu att vi knappt hinner med. Vi ser att våldsanvändningen blir allt grövre, och i dag krävs det inte mycket för att ta till vapen. Det är också alltfler som har tillgång till vapen och fler som är beredda att använda dem, säger Poltén.

Beslagen blir också fler och de senaste månaderna har polisen i södra Stockholm tagit ett 20-tal automat­vapen och lika många pistoler i beslag.

– Det är skrämmande hur mycket vapen det finns i området, det är en extremt god tillgång. Vi tar vapen i beslag, men det är inte svårt att skaffa nya för den som vill. Straffen för vapeninnehav är så låga är de inte heller rädda för att göra det. Den enda framkomliga vägen är strängare straff, säger Poltén.

Hårdare straff för vapeninnehav

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har nu också gått ut och lovat att en strängare lag för vapeninnehav ska vara på plats innan 2017 är slut.

Som det ser ut i dag släpps den som grips med ett vapen i regel samma dag. Men i och med den nya lagen ska den som grips med ett vapen förhoppningsvis inte vara på fri fot igen förrän efter ett par år, enligt polisen.

Fakta

Två dödsskjutning den senaste månaden

Måndag 23 januari 17.40, Chronas väg, Segeltorp centrum

Kriminella uppgörelser, Bilder från Segeltorps Centrum och Vårby Gård

Ett antal skott avlossas från en bil utanför Sultan café & bar. Ett vittne såg hur personer utanför restaurangen och intilliggande vårdcentral försökte ta sig in i byggnaden för att söka skydd. Än så länge har ingen misstänkt gärningsman identifierats. Inga personskador har heller rapporterats. Polisen har hittat flera tomhylsor på platsen, och händelsen rubriceras som försök till mord.

Lördag 28 januari, 21.00, Vårbyskolan, Vårby Gård

Kriminella uppgörelser, Bilder från Segeltorps Centrum och Vårby Gård

En man i 20-årsåldern från Vårby skjuts på parkeringen utanför Vårbyskolan. Han avlider två dagar senare. Ingen är i nuläget misstänkt för mordet, men polisen tror att det finns flera vittnen till händelsen.

– Vi har problem med koden att man inte pratar med polisen. Det är många som inte vill medverka i att ta utredningen framåt. Då blir vi bakbundna. Vi inte får den info vi behöver för att klara upp dessa brott, säger spaningsledare Anders Poltén.

Polisen söker nu vittnen som har sett gärningsmännen, eller någon som har uppgifter om mordet men ännu inte har gett sig till känna.

– Vi tror att det kan finnas de som har filmat det här, och det går bra att skicka in film anonymt, säger Anders Poltén.

Den som har uppgifter uppmanas ta kontakt med polisen på tele 11414.

Onsdag 1 februari, 15.05, Idholmsvägen, Skärholmen

Kriminella uppgörelser, Bilder från Segeltorps Centrum och Vårby Gård

En man i 20-årsåldern från Segeltorp skadades allvarligt vid en skottlossning i ett bostadsområde i södra Skärholmen, och avled samma dag. Ytterligare en man i samma ålder från Stockholm skadas allvarligt och hittas i en kraschad bil på Vårbergsvägen.

Två personer i 20-årsåldern från Huddinge omhäktades i fredags på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. Ytterligare två personer i 20-årsåldern, varav en från Huddinge och en från Stockholm, häktades i fredags skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, misstänkta för mord och mordförsök.

ANNONS