ANNONS

Chocken har lagt sig och allvaret är här – tufft för företag

Katarina Palmstierna, Lidingö Näringsliv
Katarina Palmstierna är imponerad över småföretaganras kämpaglöd.
Hur mår näringslivet? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt tempen på hur drabbat Lidingö faktiskt är.
– Det finns en enorm kämparanda, säger Katarina Palmstierna, ordförande för Lidingö Näringsliv.
ANNONS

Småföretag över hela världen sliter för sin överlevnad och många går omkull när coronapandemin drar fram över världen.

I Sverige satsas mångmiljardbelopp på statliga stödpaket som ska hålla näringslivet under armarna. Men det räcker inte hela vägen och i takt med att företagen krisar ökar arbetslösheten.  På måndagen meddelade Arbetsförmedlingen att över 20 000 stockholmare har varslats, bara under mars – en dyster rekordsiffra.

Mer än vartannat varsel i Sverige drabbar Stockholm

Även Lidingö småföretag har det tufft just nu.

Katarina Palmstierna, ordförande för organisationen Lidingö Näringsliv, hur bedömer du läget just nu?

– Det är lite mer sansat just nu. Chocken har lagt sig. Allvaret är här och alla kämpar. Stödpaket nummer tre gjorde mycket för småföretagen. Det var var bra. Alla gör var det kan men det räcker inte. Det man ser just nu är också alla människor här på ön som hjälper varandra.

Öns småföretagare måste vara påhittiga nu

Hur mycket värre är det nu än tidigare kris du sett, till exempel finanskrisen i Sverige på 1990-talet?

– Det här är det värsta jag har varit med om. Hela samhället och därmed hela näringslivet är lamslaget, det är katastrof. Många företag kommer att försvinna. Det som gör det hela värre är att man inte vet hur länge det ska hålla på. Man kan ju klara en månad eller två, men för varje månad det här håller på blir det värre.

ANNONS

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

– Allt är bättre än det som är nu. Näringslivet måste komma igång. Men samtidigt räcker det inte med att vi kommer igång i Sverige, står det still i övriga världen kanske vi inte kan få varar. Sedan tycker jag att man ska prata mycket med varandra om det här inom näringslivet. Gå runt och fråga hur det är, så att ingen känner att de går ensamma genom det här.

Vi gör ett tankeexperiment! Hur skulle du säga att näringslivet på Lidingö mår just nu på en skala 1-10 där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft. Var ligger Lidingö?

– På 7. Och det är för att Lidingös företagare är sådana enorma entreprenörer som tänker positivt och är envisa till tusen. De har verkligen bestämt sig för att klara det här. Det finns en enorm kämparanda. Om det inte hade varit så hade jag sagt 10.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.