Chockhöjd hyra på Henriksdalsringen

Erkan Arapi är hyresgäst i bostadsrättsföreningen Svindersvik. Han är kritisk till hyreshöjningen som eventuellt väntar honom som hyresgäst.
Erkan Arapi är hyresgäst i bostadsrättsföreningen Svindersvik. Han är kritisk till hyreshöjningen som eventuellt väntar honom som hyresgäst.
Erkan Arapi är arg. Bostadsrättsföreningen han hyr av på Henriksdalsringen vill höja hyrorna med upp till 28 procent.

Christer Westin, ordförande i bostadsrättsföreningen, försvarar höjningen.

– De beloppen måste man upp i.

När hyresrätterna på Henriksdalsringen ombildades för några år sen valde 237 av 317 hushåll att köpa sin bostad. Sedan dess har bostadsrättsinnehavarna fått årliga avgiftshöjningar på omkring 200 kronor.

Erkan Arapi är en av de 80 hyresgäster som inte köpte sin lägenhet vid ombildningen utan bor kvar som hyresgäst, med bostadsrättsföreningen som värd. Han var med på ett möte tidigare i vår, där Hyresgästföreningen informerade om att hyrorna för de som fortfarande hyr sina lägenheter kan höjas kraftigt.

– Vi var förbannade den dagen, säger Erkan Arapi om hyresgästernas reaktion.

Han har en hyra på 6 200 kronor för en lägenhet på 81 kvadratmeter. En hyreshöjning med tio procent skulle för hans del bli 620 kronor.

Christer Westin, ordförande i bostadsrättsföreningen, försvarar de eventuella hyreshöjningarna och bekräftar att de kan handla om ända upp till 28 procent.

– Men det rör sig om 10–12 procent generellt. De beloppen måste man upp i, säger Westin.

En förklaring till de kraftiga hyreshöjningarna är att underhållet av fastigheterna enligt Westin har varit eftersatt i 15 år, samtidigt som föreningen tagit för lite betalt för lägenheterna vid ombildningen.

– När man bestämmer priserna på lägenheterna sätter man priserna lagom så att folk har råd att köpa, motiverar Christer Westin.

Att föreningen tagit för lite betalt för bostäderna är inget Hyresgästföreningen kan ta hänsyn till i en hyresförhandling, enligt ombudsmannen Björn Raemklang i Hyresgästföreningen.

– En ökning med 10–12 procent kan vi inte motivera för våra medlemmar, säger han.

Hyresgästföreningen kan tänka sig en höjning med 1,5 procent, i så fall i nivå med hyreshöjningarna i intilliggande ombildade bostadsrättsföreningar i området.

Parterna träffas i hyresnämnden den 17 juni för ett första förberedande möte.

Fakta

Husen byggdes 1968–1972

Stockholmshem ägde tidigare fastigheterna på Henriksdalsringen som byggdes 1968–1972.

Lägenheterna är på mellan 40 och 140 kvadratmeter.

I Henriksdal finns ytterligare två ombildade bostadsrättsföreningar som är i samma situation som Svindersvik. Där blev hyreshöjningen 1,5 procent.

Kommer parterna inte överens bestämmer hyresnämnden hyran.

Källa: Brf Svindersvik,

Hyresgästföreningen