ANNONS

Chockhöjd tomträttsavgäld – 100 procent dyrare

Therese Wiegurd Turner
Therese Wiegurd Turner framför familjens hus, på kommunens tomt, i Fågelsången.
När Therese Wiegurd Turner i Fågelsången öppnade brevet från kommunens samhällsbyggnadsavdelning fick hon en chock. Tidigare har familjen betalat 3 167 kronor i månaden till kommunen. Den nya avgiften blir dubbelt så hög – 6 325 kronor i månaden.
ANNONS

– Det var verkligen en chock! Vi har bott här i sex år och vi visste att avgiften skulle höjas, men inte att det skulle bli med så mycket. Vi är inte så jättehögavlönade och det var tack vare att tomten inte var friköpt som vi hade råd att köpa huset, säger Therese Wiegurd Turner.

Familjen har inga större marginaler och första tanken var att de skulle bli tvungna att sälja huset och flytta.

Tvingas ta in inneboende

– Jag tänkte att vi har inte råd och att nu måste vi flytta hem till min pappa. Och det är ju ingen bra tid att sälja huset dessutom. Men så kom vi fram till att vi kan ta in en inneboende. Då kommer vi ha råd att bo kvar, så det kommer vi att göra, säger Therese Wiegurd Turner.

Med kommunens brev med rubriken ”Omreglering av tomträttsavgälden för fastigheten Tyllen 3” kom också ett erbjudande att köpa tomträtten av kommunen. Då skulle familjen slippa den månatliga kostnaden till kommunen, men tomten skulle kosta 2 595 000 kronor.

Therese Wiegurd Turner

”De flesta andra i området har friköp tomt, men det har inte vi”, säger Therese Wiegurd Turne, här med familjens två döttrar framför huset i Fågelsången.

– Det finns inte på världskartan att vi får lån till det. Vi fick precis lån så vi kunde köpa huset för sex år sedan, säger Therese Wiegurd Turner.

75 904 kronor i ny årlig avgäld

Lars Keski-Seppälä som är tillförordnad exploateringschef i Sollentuna berättar att tomträttsavgälden för bostäder i Sollentuna kommun beräknas på ett nytt sätt sedan hösten i fjol, efter ett beslut i kommunstyrelsen.

Avgälden tas fram utifrån fastighetens marktaxeringsvärde. Därefter görs ett avdrag på 10 procent för trädgårdsanläggningar och utifrån det värdet tas en årlig ränta på 3,25 procent – vilket blir den årliga tomträttsavgälden.

ANNONS

I familjen Wiegurd Turners fall innebär det 2 595 000 i marktaxeringsvärde multiplicerat med 0,9 och därefter multiplicerat med 0,0325 – vilket landar på 75 904 kronor i ny årlig avgäld.

Efterlyser en maxgräns för höjning

Tidigare beräknades tomträttsavgälden utifrån fastighetens marknadsvärde. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet så utan fjolårets ändring av hur tomträttsavgälden regleras skulle enskilda hushåll ha fått en ännu kraftigare höjning eftersom markpriserna har stigit markant de senaste åren, förklarar Lars Keski-Seppälä.

För familjen Wiegurd Turner är höjningen från 38 004 till 75 904 kronor per år mer än tillräcklig. Therese Wiegurd Turner tycker att Sollentuna kommun borde ha någon form av maxgräns för hur mycket tomträttsavgälden får höjas. Det har exempelvis Stockholms kommun där maxgränsen är 18 000 kronor.

– Vi har inte någon sådan gräns, men det vi fattade beslut om i kommunstyrelsen är ju till förmån för de som hyr sin tomt, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Men 100 procents höjning – det blir ändå tufft för de som hyr sin tomt. De som äger tjänar ju på att markpriserna stiger, men för de som hyr innebär det bara att det blir dyrare att bo.

– Ja, jag inser att alla inte har möjlighet att friköpa sin tomt. Vi kommer säkert att överväga hur våra principer ser ut men att införa en gräns för höjningen är inte aktuellt i dagsläget.

10-åriga tomträttsavtal är minimum

Alla tomträttshavares avtal löper inte på samma 10-årsperioder så ändringen av tomträttsavgälden sker vid olika tidpunkter för olika tomträttshavare.

Omreglering av tomträttsavgäld sker var tionde år förutsatt att man har avtalat om 10-årig tomträttsperiod, vilket är minimum. I Sollentuna finns i dag endast 16 tomträtter för småhus. Därutöver  finns även andra former av upplåtelser, så som bostadsarrenden.

Fakta

Även bostadsrättsföreningar kan få höjd avgift

Tomträttsavgäld är den årliga avgift som fastighetsägaren betalar för att hyra marken huset står på om den ägs av kommunen.

Först när en ny avtalsperiod börjar kan markhyran höjas.

En höjning av tomträttsavgiften drabbar inte bara småhus utan kan även få konsekvenser för bostadsrättsföreningar vars fastighet står på kommunens mark.

Hyresgäster drabbas däremot inte på kort sikt eftersom hyran sätts utifrån bruksvärde. Fastighetsägaren får då ta eventuellt ökad kostnad för tomträtten och kan sedan driva frågan om kompensation i hyresförhandlingarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.