ANNONS

Chockhöjning av gas kan vara olaglig

Fastighetsägarna Stockholm vill stoppa taxehöjningen på spisgasen.

Nu har de anmält prishöjningen till Konkurrensverket.
ANNONS

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att 3 000 kunder i Solna och Sundbyberg kommer att drabbas när gastaxan höjs med 50 procent. Motiveringen till höjningen är att 40 mil rör måste bytas ut i gasnätet.

Fastighetsägarna Stockholm som nu anmält prishöjningen till Konkurrensverket menar att Stockholm gas missbrukar sin dominerande ställning på gasmarknaden.

– På kort sikt vill vi att Konkurrensverket stoppar den här prishöjningen. Hur vi än tittar är priset jättemycket högre i Stockholm än i övriga Sverige.

– På lång sikt hoppas vi att kunderna ska kunna välja gasleverantör själva, som man kan på västkusten och i övriga Europa, säger Per Forsling, chef för förvaltningsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Enligt Fastighetsägarna blir det efter prishöjningen den 1 mars tre gånger så dyrt att använda gasspis som elspis.

På Stockholm gas tar de anmälan med ro.

– Det är alldeles utmärkt att den här frågan blir prövad av Konkurrensverket. Vi har aldrig stuckit under stol med att det blir dyrare. Gasen har varit väsentligt dyrare än el sedan länge, säger Inge Telander, pressansvarig.

Vad gör ni om Konkurrensverket kommer fram till att ni bryter mot lagen?

– Det vill jag inte spekulera i. Vi gör höjningen för att kunna fortsätta leverera gas. Kan vi inte göra investeringen sätts verksamheten i fråga, säger han.

ANNONS

Konkurrensverket har ännu inte tagit ställning till anmälan.

– Det kan ta dagar eller veckor. Vi gör en seriös bedömning av alla anmälningar om konkurrensproblem som kommer in, säger Jimmy Dominius, pressansvarig på Konkurrensverket.

– Om vi märker att det är intressant, berör många och handlar om stora pengar går vi vidare och startar en utredning.

Vad händer om ni kommer fram till att Stockholm gas begår en lagöverträdelse?

– Rent teoretiskt, om ärendet går så långt, så kan vi gå till domstol och stämma dem att betala en konkurrensskadeavgift. Som mest kan de tvingas betala 10 procent av föregående års omsättning, säger Jimmy Dominius.