ANNONS

Chockhöjning av hyror kan tvinga bort äldre

Iréne Hallnäs, Barbro Blom och Kerstin Sellström är förbannade på Lidingöhem.
Iréne Hallnäs, Barbro Blom och Kerstin Sellström är förbannade på Lidingöhem.
Lidingöhem vill höja hyrorna med cirka 30 procent. För äldre på Frimurarhemmet väntar då hyreshöjningar på drygt 2000 kronor i månaden. Iréne Hållnäs, Barbro Blom och Kerstin Sellström tror att vissa tvingas flytta därifrån.
ANNONS

Lidingö stads kommunägda fastighetsbolag Lidingöhem har för avsikt att höja hyrorna för vissa fastigheter som till exempel seniorfastigheterna Baggeby gård, Frimurarhemmet och Tor. När det gäller hyrorna på Frimurarhemmet begärs en höjning enligt Hyresgästföreningen med 40 procent. Enligt Lidingöhem handlar det om cirka 29 procent. Förhandlingen har strandat. Oavsett procent ökar hyran med över 2000 kronor i månaden för i tvårumslägenhet.
83-åriga Kerstin Sellström, som bor på Frimurarhemmet, är kritisk:
– Det är fruktansvärt. Jag kommer inte att ha råd att bo kvar. Vart ska jag ta vägen? Ska jag slängas ut på backen och tälta? Jag tycker det här är galet.
Kerstin Sellström har bott på Frimurarhemmet i 13 år och har räknat med att hyran höjs med 1 till 2 procent vissa år, men inte med nästan 30-40 procent.
– Jag trodde jag skulle få bo kvar här tills jag blev utburen med fötterna före. Men politikerna i kommunledningen är snikna, säger hon.
Enligt Kerstin Sellström har ingen renovering gjorts under de år hon bott i fastigheten.
– Ingenting har de gjort och nu ska de höja hyran, säger hon.
– Den standard vi har är låg och då är det inte rimligt att hyran höjs med över 2000 kronor i månaden, säger Barbro Blom som också bor i fastigheten.
Iréne Hållnäs bor också på Frimurarhemmet:
– Det finns en ångest som växer bland de äldre här. Politikerna tänker inte på konsekvenserna. Det finns de som knappt kan gå och har väldigt låg pension. Ska de också tvingas flytta?
Bjarni Gudmundsson, vd på Lidingöhem:
– Jag har full förståelse för oron bland de äldre. Men hyrorna ligger på en för låg nivå i dag. Vi kan inte erbjuda den service och underhåll som behövs om vi inte höjer hyran.
Varför måste ni höja hyran med så mycket?
– Det låter fruktansvärt mycket, men vi vill ha samma hyror som andra jämförbara hyresvärdar. Vi ska inte höja allt på en gång utan vi kan tänka oss en stegvis höjning av hyran under exempelvis 3-4 år och på så sätt komma upp i rätt nivå, säger han.
Förhandlingarna för några av bolagets fastigheter har strandat. Lidingöhem har valt att frånträda förhandlingarna med Hyresgästföreningen och överlämna frågan till Hyresnämnden i Stockholm som har att bestämma hyrans storlek.
– Vår ambition är att våra kunder ska få bo kvar och ha en skälig hyra, säger Bjarni Gudmundsson.
Esteban Calderon på Hyresgästföreningen:
– Vi utgår från den ursprungliga framställan och då ville Lidingöhem höja hyrorna på Frimurarhemmet med 40 procent och det är en väldigt kraftig höjning. De saknar grund till en sådan höjning. Jag har aldrig varit med om en sådan höjning utan att det ska ske någon renovering. Det är en befogad oro bland de boende för de som saknar marginaler kommer enligt tidigare erfarenheter tvingas ut ur sina boenden.
Björn Samuelsson (M) ordförande i Lidingöhems styrelse:
– Jag tror ingen kommer att behöva flytta. Jag kan ju inte var och ens ekonomi, men om någon inte kan betala så kan man få hyrestillägg.

 

ANNONS