ANNONS

Hyran chockhöjs – klassiska körens framtid oviss

Styrelsemedlemmarna Christina Larsson och Lena Valentin.
Styrelsemedlemmarna Christina Larsson och Lena Valentin.
Klassiska kören SingSings framtid är oviss. Sånggruppens kostnad för att hyra Messingens scen har höjts med 750 procent sedan årsskiftet.
– Vi kommer inte gå runt, det är bara så, säger Christina Larsson, styrelseledamot i kören.
ANNONS

SingSing har stått på scen i Väsby sedan 1976. Under senare år ofta i Messingen, där sånggruppen hyrt in sig för 200 kronor i timmen. Men nu har kostnaderna rusat iväg.

Från och med årsskiftet betalar de 1 700 kronor i timmen för att hyra lokalen under en helgdag – en hyreshöjning med 750 procent. I kostnaden ingår även en ljudtekniker och två värdar.

– Ska man driva ett projekt med musiker och artister som kostar och körledare som får avtalsenlig lön, så går det inte ihop. Vi kommer inte gå runt, det är bara så, säger Christina Larsson, styrelseledamot i kören.

”Kan inte ta ut ockerpriser”

Kören har sett sig om i kommunen efter andra lokaler, men Messingen är ensam om att sluka ett större antal sittande.

– Vi vet helt enkelt inte vart vi ska ta vägen, säger Christina Larsson.

Kören står nu inför ett dilemma. Att arrangera konserter är en förutsättning för att hålla verksamheten levande, men för att klara möta Messingens nya prisbild behöver de antingen höja biljettpriserna eller medlemsavgifterna – något som i sin tur kan slå hårt mot kören.

– Vi är inga proffs som kan ta ut ockerpriser och höjer vi medlemsavgiften så skulle vissa inte ha råd, säger Christina Larsson.

Därför höjs hyrorna

Förra året inledde kultur- och fritidskontoret ett arbete med att se över hyresnivåerna för Messingen. Syftet var att jämna ut de prisskillnader som funnits då flera föreningar tidigare haft specialavtal.

Väsbyalliansen har fastställt de nya prisnivåerna, som skiljer sig något åt beroende på föreningarnas verksamhet.

ANNONS

I dagsläget är det inte aktuellt att se över kostnaderna för att hyra Messingen.

– Ska Messingen gå runt så är det de här nivåerna som gäller. Men jag är helt övertygad om att vi kommer stötta och hjälpa alla föreningar så att de klarar av att betala sina lokalhyror, säger Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kan bli sista gången

Den 27 april gästas SingSing-kören av Sonja Aldén i Messingen. Enligt Christina Larsson kan det bli sista gången som sånggruppen ordnar ett liknande arrangemang.

– Vi måste utvärdera om vi kan göra sådana här konserter framöver. Om vi inte garanterat vet att det blir fullsatt så kommer det inte gå ihop.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.