Min lokala hjälte

Chockhyra tvingar bor t hyresgäster

Benita Nau Eriksson är vice ordförande i Hyresgästföreningen på Lidingö. Hon anser att John Mattsons föreslagna hyreshöjningar är på tok för höga.
Benita Nau Eriksson är vice ordförande i Hyresgästföreningen på Lidingö. Hon anser att John Mattsons föreslagna hyreshöjningar är på tok för höga.
Fastighetsägaren John Mattson vill höja hyrorna på Farkostvägen 6 med i snitt 50–60 procent.

För många av dem som har en lägenhet i huset är det ett dråpslag som gör att de inte kommer att kunna flytta tillbaka efter renoveringen.

– Det är förskräckligt. Lidingö kommer att bli ännu mer segregerat om värdarna håller på så här, säger Benita Nau Eriksson, vice ordförande i Hyresgästföreningen på Lidingö.

Hon står och fryser framför Farkostvägen 6 där det är det full aktivitet. Huset är helt tömt och renovering pågår. Fastighetsägaren John Mattson totalrenoverar och tänker sig därmed att de ska uppnå 2010-talets standard. I hyresförhandlingarna har John Mattson yrkat på en höjning av hyrorna med i genomsnitt 50 procent, om man väljer en mindre ­renovering, och i snitt 60 procent, om man väljer en större.

– När man gör så känns det som om man bara vill ha personer med kapital. Var ska till exempel Lidingös unga bo om det blir så dyrt? Jag förstår inte vad de vill, säger Benita Nau Eriksson.

Vissa hyresgäster får dock en ännu större höjning, Mitt i Lidingö Tidning har talat med en hyresgäst, som vill vara anonym, som bor i en tvåa. Hyresgästen har i dag en hyra på 4 700 kronor men har fått ett förslag på att den ska bli drygt 8 000 kronor efter renoveringen. Det innebär 70 procents höjning.

– Jag flyttar inte tillbaka, det blir alldeles för dyrt, säger hyresgästen.

Och just nu ligger ett tiotal lediga lägenheter i huset ute på John Mattsons hemsida, vilket innebär att mer än en tredjedel inte flyttar tillbaka. Enligt hyresgästerna som Lidingö Tidning talat med är de flesta som flyttat personer som inte har råd att bo kvar. Flera i huset mår dåligt.

– Jag har fått höra att renoveringen blev dyr för att fastigheten var väldigt eftersatt. Men varför ska vi betala för att fastighetsvärden inte har renoverat? säger hyresgästen som kan få en 70-procentig hyreshöjning.

En annan boende säger att hon tänker flytta tillbaka efter renoveringen, men att hon inte vet för hur lång tid det blir.

– Det blir tufft, det är en rejäl höjning. Men det är ju inte så lätt att hitta någon annanstans att bo.

Hyresförhandlingarna har nu strandat. Hyresgästföreningen ska emellertid företräda några hyresgäster och driva frågan i hyresnämnden.

– Vi har Farkostvägen 4 som vi jämför med. Det huset har också renoverats, men John Mattson kräver 25 procent högre hyra än vad den värden gör, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen.

Fastighetsägaren John Mattson Fastighets AB tycker dock att deras yrkande är rimligt.

– Det ligger i nivå med andra fastigheter som har fått samma typ av uppgradering och ligger med samma typ av läge utanför tullarna, säger företagets vd Siv Malmgren.

Hon tycker inte att det är anmärkningsvärt att mer än var tredje hyresgäst nu flyttar från huset.

– Flera äldre har flyttat till äldreboenden och så finns det också de som valt att bo kvar i sina evakueringslägenheter, säger hon.

SiV MalMGREN förstår dock att folk kan vara upprörda över hyreshöjningarna.

– Men vi måste balansera mellan vad som är bra för en enskild hyresgäst på kort sikt och för alla hyresgäster på lång sikt. Framförallt måste fastigheterna renoveras för att inte till exempel vattenskador ska uppstå. De som flyttar tillbaka till samma lägenhet kommer att få en hyresrabatt de första åren, säger hon.

Är det stort intresse för de lediga lägenheterna?

– O, ja, dem skulle man kunna hyra ut flera gånger om, säger hon.

Det blir tufft. Det är en rejäl höjning. Men det är ju inte så lätt att hitta någon annanstans att bo.Hyresgäst på Farkostvägen 6

Fakta

Många lägenheter i beståndet ska renoveras

Fastighetsägaren John Mattson ska renovera stora delar av sitt bestånd de närmaste åren.

100 lägenheter får en totalrenovering. Resten ska renoveras med så kallad minimiuppgradering och sedan totalrenoveras när hyresgästen flyttar ut.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om hyresgästerna i John Mattsons fastighet på Barkassvägen som också befarar kraftiga hyreshöjningar eftersom deras lägenheter tillhör dem som ska ”totaluppgraderas”.