Marabou fyller 40 – se de historiska bilderna här

Förr i tiden skedde det mesta av fabriksarbetet manuellt.
Förr i tiden skedde det mesta av fabriksarbetet manuellt.
Tommy Sundvall har jobbat här sedan dag ett.
Tommy Sundvall har jobbat här sedan dag ett.
Japp, Daim är bäst… Daim, som lanserades redan 1952, är Tommy Sundvalls personliga favorit.
Japp, Daim är bäst… Daim, som lanserades redan 1952, är Tommy Sundvalls personliga favorit.
Originalinbjudan till invigningen 1976.
Originalinbjudan till invigningen 1976.
Buss gick från Stockholms Central till den nya fabriken där det ordnades visning, buffélunch och tal från VD:n.
Buss gick från Stockholms Central till den nya fabriken där det ordnades visning, buffélunch och tal från VD:n.
HKH Prins Bertil förrättade invigningen den 1 oktober 1976.
HKH Prins Bertil förrättade invigningen den 1 oktober 1976.
Varenda Väsbybo känner någon som jobbat här, eller har själv gjort det. I år fyller chokladfabriken i Smedby 40. Vi har djupdykt i arkivet med historiska bilder och bjuder på en nostalgitripp!

Tommy Sundvall delar ut vita rockar, genomskinliga plastmössor för håret och ett särskilt skäggskydd. Hygienen är viktig.

När drottning Silvia besökte fabriken uppstod en diskussion om även hon skulle påtvingas plastmössan, berättar han.

– Jag tror det slutade med någon form av kompromiss. Hon kom i en väldigt fin frisyr.

Vi kliver in i fabriken och möts, föga överraskande, av en stark chokladdoft. Chokladkakor, twistpåsar och Noblesse-askar far fram på olika band i ett rasande tempo.

– Förr i tiden vimlade det av folk här men i dag sköts mycket av robotar, förklarar Tommy Sundvall.

Omkring 150 personer arbetar i produktionen i dag. 42 tusen ton choklad tillverkas här varje år. Aktiviteten i fabriken varierar lite beroende på säsong. Nu efter jul står exempelvis pralintillverkningen stilla.

– Avdelningen där vi tillverkar chokladkakor är däremot igång nästan dygnet runt årets alla dagar, säger Tommy Sundvall.

Marabous historia börjar dock inte i Upplands Väsby utan i Sundbyberg. Där startade Johan Throne Holst, som redan hade byggt upp chokladmärket Freia i Norge, den första chokladfabriken.

Varorna blev snabbt populära och genom åren har Marabou skapat flera klassiska produkter som kakaopulvret Ergo Cacao och 20-talschokladkakorna Siljan och Topsy. Dessa har utgått från sortimentet men andra klassiker finns kvar, som Aladdinasken som lanserades 1939 och twistpåsen som presenterades 1959.

Flera av de historiskt viktiga produkterna kan beskådas i ett minimuseum som finns utanför själva fabrikslokalen i Väsby. Inredningen kommer ursprungligen från en gammal chokladbutik i Göteborg.

Fabriken i Väsby kom till när Marabou började växa ur lokalerna i Sundbyberg. Bygget i Smedby började 1972 och den formella invigningen hölls den 1 oktober 1976.

– Jag minns att prins Bertil var här då och att det hölls fina tal av höga potentater, säger Tommy Sundvall.

Tommy, som bott i Väsby hela livet, fick jobb på lagret redan i augusti 1975. I dag är han sektionschef.

Han säger att han alltid får positiva reaktioner när han berättar att han arbetar i en chokladfabrik och han får ofta kommentarer bland bekanta kring nya sorter eller förändringar av klassiska produkter.

– Choklad är ett intressant samtalsämne. Folk vill gärna höra hur chokladtillverkningen går till.

Att jobba i en chokladfabrik låter härligt. Men får man äta choklad på jobbet?

– Vi har fri tillgång till choklad så barnen är vana vid att det alltid finns hemma. Men på jobbet är det mer att man vill smaka när det presenteras nyheter.

Vilken är din personliga favorit?

– Daim. Den är unik. Det är svårt att hitta något liknande.