ANNONS

Christer Fuglesang landade på Sturebyskolan

Fuglesang Sturebyskolan
Christer Fuglesang svarar på elevernas frågor.
Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang berättade om sitt rymdäventyr när han gästade Sturebyskolan igår.
Eleverna hade förberett massor av kluriga frågor.
– När jag är klar med min utbildning kanske det är aktuellt att åka till Mars, säger Astrid Grönberg, som funderar på att söka till rymdgymnasiet i Kiruna.
ANNONS

Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang landade på Sturebyskolan igår. Inför en fullsatt aula berättade han om sitt rymdäventyr. Mycket handlade om hur vardagen i rymden kan se ut, hur det är att sova när man är tyngdlös, om vad man äter och hur man gör när man går på toaletten.

– Det vardagliga är lätt att ta till sig. Det är inte så stor skillnad att prata för barn eller för vuxna. De flesta undrar över samma saker, säger Christer Fuglesang.

Det gick ett sus genom publiken när han berättade om en avslutningsmiddag där astronauterna skålade i urin, ”den var renad först förstås”.

Det var i december 2006 som Christer Fuglesang blev den förste svensken i rymden. Tre år senare gjorde han en andra rymdresa. Idag är han professor på KTH. Tillsammans med Rymdstyrelsen besöker han skolor för att inspirera elever att lära sig mer om rymden.

Vill gå på rymdgymnasiet

Efter föreläsningen fick ett 20-tal elever möjlighet att ställa frågor som de förberett till Christer Fuglesang. Han fick svara på frågor om hur det är att vara i rymden, hur man blir astronaut, om han hade bra betyg och om han tror att det finns annat intelligent liv i rymden.

– Det är jag övertygad om, men inte i vårt solsystem, säger Christer Fuglesang.

Astrid Grönberg är väldigt intresserad av astrobiologi och funderar på att söka till rymdgymnasiet i Kiruna.

– De har samarbete med ESA, så det vore kul. Men samtidigt är det ju en stort steg att flytta, jag har inte bestämt mig än, säger hon.

ANNONS

Astrid Grönberg tycker att det var inspirerande att lyssna på Christer Fuglesang, men om hon vill bli astronaut vet hon inte.

– Men jag skulle ju inte tacka nej om jag fick åka ut i rymden. När jag är klar med min utbildning kanske det är aktuellt att åka till Mars och då kanske jag är redo, säger hon.

Fuglesang Sturebyskolan

Astrid Grönberg, Klara Koch, Elias Hormazábal Pernler och Caspar Strömberg ställde frågor till Christer Fuglesang.

Vill väcka intresse för naturvetenskap och teknik

Klara Kock var en av dem som var med på frågestunden

– Jag hade inte blivit lottad att vara med först, men så fick jag min systers plats! Jag är väldigt intresserad av stjärnor och har gjort lite privat forskning, säger hon.

Caspar Strömberg har inga planer på att bli astronaut

– Jag har alltid velat testa hur det är vara tyngdlös. Men som Christer sa, det kan man ju göra ändå. Det verkar onödigt att vänta i 14 år för att åka ut i rymden i fyra veckor.

Enligt Christer Fuglesang är syftet med skolbesöken inte heller att värva nya astronauter.

– Jag vill inspirera till att plugga vidare och framför allt väcka intresset för naturvetenskap och teknik, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.