ANNONS

Christina blev en vinnare i prisrallyt

Christina Lagerson hade lyckan att inleda sin bostadskarriär i Botkyrka på nittiotalet.
Christina Lagerson hade lyckan att inleda sin bostadskarriär i Botkyrka på nittiotalet.
På 90-talet gick det att få en bostadsrätt för en krona.

Nu är det andra tider i Botkyrka. Priserna på bostadsrätter här har ökat mest i landet.
ANNONS

Tumbabon Christina Lagerson, som producerade tv-klassiker som ”Teskedsgumman” och ”Trolltider”, flyttade till norra Botkyrka i slutet av 90-talet.

Då var priserna låga. Bostadsbubblan hade spruckit och massor av lägenheter hos Botkyrkabyggen ekade tomma.

– Jag köpte en tvåa på Vickervägen 1998 i Hallunda för 50 000, berättar hon.

Sedan dess har hon bott på flera adresser i både Botkyrka och Salem. Om Teskedsgumman krympte och blev liten så har priserna på hennes före detta bostadsadresser gjort en omvänd resa.

– Gemensamt för alla adresser är att priserna i dag är en miljon kronor dyrare, säger hon.

Sista bostadsrätten köpte hon på Albyvägen 2004 för 190 000 kronor. I april i år sålde hon för 1,1 miljoner kronor och flyttade till en liten hyresrätt i Tumba. På 90-talet gick det att köpa en lägenhet i samma hus för 1 krona. Enligt statistik som företaget SBAB tagit fram genom Mäklarstatistik och SCB har priserna på bostadsrätter i Botkyrka ökat med i genomsnitt 1 437 procent sedan 1996. Det är mest i landet.

– Jag tycker prisökningarna är positiva. Botkyrka är värt det här. Det är fantastiska områden som förtjänar ett bra rykte, säger Chrstina Lagerson, som ­ibland ses åka omkring på sparkcykel och fotografera Botkyrkas miljöer.

Enligt mäklarna är Botkyrkas rusning i prisligan en effekt av bostadsbristen och bostadspriserna i hela länet.

– Nu kommer det spekulanter från i princip hela Stockholms stad med södra närförorter. När priserna dragit i väg närmare stan har folk börjat titta på Botkyrka som ett alternativ, säger Yngve Qvarnström, kontorschef på Fastighetsbyrån i Tumba.

ANNONS

Även om det blivit dyrare för folk att köpa och en högre tröskel för förstagångsköpare så finns det positiva effekter av högre priser. Byggherrarna har blivit mer intresserade av Botkyrka.

– Det har blivit lönsammare att bygga nytt. Därför får vi ett ökat bostadsbyggande, säger Lars ­Olson, planeringschef på Botkyrka kommun.

I övrigt är det svårare att se tydliga konsekvenser av prisökningen, menar han. Men de senaste åren har Botkyrkabyggen sett att omsättningen av hyresgäster i minskat i husen med längre bostadsköer som följd. Kundchefen Jan-Erik Sandh tror att det är en effekt av bostadsbristen i länet men också av prisökningarna som gör att färre har råd att flytta till bostadsrätt.

– Hela bostadsmarknaden har trögats ned, säger Jan-Erik Sandh.

Fakta

Bostadsrätterna har ökat mest i pris

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.