Christina kämpar för blommorna

Christina Billing kämpar för blommorna i kommunen.
Christina Billing kämpar för blommorna i kommunen.
Naturvårdaren Kristoffer Ruist arbetar med projektet för att främja blommornas artrikedom.
Naturvårdaren Kristoffer Ruist arbetar med projektet för att främja blommornas artrikedom.
Hemma i trädgården har Birgitta en blomma för varje säsong.
Hemma i trädgården har Birgitta en blomma för varje säsong.
I flera år har Christina Billing kämpat för att kommunen ska sluta klippa ner blomsterängarna för att de ska få pollineras och ge mat åt insekterna i kommunen. När kommunen äntligen lät blommorna växa fritt blev hon rörd till tårar.

Naturen har alltid varit en viktig del i Christina Billings liv. Själv är hon sångerska och har arbetat som lärare på Kungliga Musikhögskolan men hennes pappa var agronom och botaniker. Många andra i familjen har arbetat med floran på olika sätt och varit engagerad i naturfrågor.

– Jag är en naturmänniska och har varit det i hela mitt liv. Jag är uppvuxen på landet och har alltid deltagit i samtal om balansen i mitt föräldrahem, säger Christina Billing.

Under många år har hon märkt av en skillnad i Sollentunas natur. Allt färre fjärilar landar på blommorna i hennes trädgård. Anledningen var troligtvis att kommunen börjat klippa ner sommarängarna hårdare, trodde Christina.

– Innan slog de ängarna senare på sommaren. Men de senaste fem åren har kommunens gräsklippare varit skoningslösa.

I flera år har hon frågat politikerna vad de gör för att främja blommornas artrikedom och insekterna i naturen.

– När jag har hört av mig till kommunen och inte fått svar har en del vänner sagt: klart de inte lyssnar. Andra kan ha tyckt att jag bara är en gnällkärring i raden. Men jag värnar om livet.


 

Hemma har Christina en blomma för varje säsong så att insekterna får mat hela sommaren. Foto. Christian Johansson

 


Efter flera besök på kommunkontoret och många mail fick Christina ett möte med naturvårdschefen Rickard Dahlén. Tillsammans gick de runt en timma i naturen och Christina visade de nerklippta gräsytorna och berättade om mina tankar.

– Jag är tacksam för att han har lyssnat. Sen dess har han ringt mig och pratat flera gånger.Det vore underbart att jag hade sått ett frö för den undersökning som nu pågår.

Med start i år pågår ett forskningsprojekt i kommunen för att öka blommornas artrikedom som Mitt i tidigare har skrivit om. Istället för att klippa ner alla gräsytor har man övergått till slåtter i särskilda blomsterkorridorer.

Enligt naturvårdschefen har Chrsitina Billings engagemang gjort avtryck även om projektet i sig är en del av ett flerårigt samarbete. Att ha kunniga och engagerade kommuninvånare gör att kommunen måste hålla oss i framkanten vad gäller park och naturvård.

På en långpromenad i början av sommaren mötte hon en naturvårdaren Kristoffer Ruist från kommunen som såg att hon stod och tittade på en av skyltarna med information om projektet. Han frågade om hon visste vad det var och de pratade en lång stund om hennes engagemang och projektet.

– Jag blev rörd och fick tårar i ögonen. Jag tänkte att här fanns någon som lyssnade på mig.

Christina skrattar till vid minnet. Hon berättar att innan hon och Kristoffer Ruist gick skilda vägar sa han, nu tycker jag att du ska ha en stor kram.

– Så jag svarade det tycker jag med så vi kramades och sa hejdå, säger Christina Billing.


Kristoffer Ruist arbetar med projektet för att främja blommornas artrikedom genom slåtter.