Cigarrlådan 30 år – så är livet i kollektivet

Att man befinner sg i ett kollektivhus märks framför allt när det är middagsdags.
Att man befinner sg i ett kollektivhus märks framför allt när det är middagsdags.
Dörren står öppen när det är matlag. Gäster till de som bor i huset är alltid välkomna.
Dörren står öppen när det är matlag. Gäster till de som bor i huset är alltid välkomna.
I Cigarrlådan bor cirka 40 personer, barn inräknat.
I Cigarrlådan bor cirka 40 personer, barn inräknat.
Middagsdags i kollektivhuset.
Middagsdags i kollektivhuset.
Här äter du med dina grannar – och behöver bara laga middag var femte vecka.
Hökarängens berömda kollektivhus Cigarrlådan firar 30 år i helgen.
– En helt fantastisk plats att växa upp på, säger My Roth som bott här sen hon var ett och ett halvt.

Det är en vanlig vardagkväll i ett ovanligt hyreshus i Hökarängen. I matsalen i kollektivhuset Cigarrlådan på Tobaksvägen samlas grannar från tre trappuppgångar för att äta middag tillsammans.

Det är så härligt att få lära känna sina grannar.

Dante Hellström

Där är Fredrik som flyttade in för 25 år sedan. Och Dante som bara har bott här en vecka. Efter tio år i bostadskön gick hans dröm i uppfyllelse.

– Det är så härligt att få lära känna sina grannar. Jag vill inte bo på något annat sätt, säger han.

Laga middag – var femte vecka

Även för den som aldrig tänkt tanken att bo i kollektiv, finns aspekter som kan kännas lockande. Gemenskapen är väl det man slås av först. Men du kan också spara energi, tid och pengar på att dela saker med dina grannar.

Matlaget, med rullande schema, innebär att du bara lagar middag en vardag var femte vecka. Då måste du visserligen laga till ett helt kompani – men resten av kvällarna är det någon av grannarna som fixar käket.

– Det är väldigt skönt när man kommer från jobbet och har hämtat barn att slippa tänka på att gå och handla och laga mat, säger Camilla Hellberg.

Jonathan Foster är dagens matlagsansvarige och bjuder på lasagne. ”Jag började klockan elva. Det börjar kännas i ryggen nu”, säger han. Foto: Anna Z Ek.

Även kläder och möbler kan man nästan alltid få av någon i huset, berättar hon. I hallen finns en litet rum fullt med allehanda prylar. Free shop står det på dörren.

– När jag får besök slutar det nästan alltid med att de säger ”såhär borde ju alla bo”, säger Camilla Hellberg.

 

Kollektivet bildades på 80-talet

Kollektivhusets historia tog sin början i mitten av 80-talet när ett antal Hökarängsbor – många med barn i områdets Waldorfskola, Martinskolan – bildade Hökarängens kollektivhusgrupp.

De fick nys om ett hus på Tobaksvägen, där det bland annat fanns en stor tom lokal som skulle passa för gemensamma aktiviteter.

Stockholmshem var med på noterna och hösten 1987 blev drömmen om kollektivet verklighet.

Vanliga bostadskön gäller

I dagsläget bor ungefär 40 personer i Cigarrlådan, barn inräknat. Samtliga lägenheter är fullt utrustade med egna kök och förmedlas via Stockholms bostadskö. Utöver hyran betalar man 400 kronor i månadsavgift till kollektivet.

Cleo Lyon-Furneaux, 8 år, och Ester Stambro Hård , 7 år, roar sig i husets lekrum: – Vi leker varje dag efter maten, berättar de. Foto: Anna Z Ek.

De gemensamma ytorna består av hall, kök, matsal och ett lekrum för barnen. Husets invånare delar upp skötsel och städning mellan sig i ansvarsgrupper. Större frågor diskuteras varje månad på gemensamma husmöten.

 

Jag brukar få frågan om det är som i filmen Tillsammans

My Roth

Men vilka är de då, människorna som bor här? Stämmer fördomarna om flum och extremvänster?

– Visst har det funnits revolutionära personer här. Men det var mer så för tio år sedan, säger Maria Stambro.

Vad skulle hända om någon började tokhylla Alliansen runt middagsbordet?

– En av de vanligaste fördomarna är att alla i ett kollektiv måste ha samma åsikter.  Jag brukar få frågan om det är som i filmen Tillsammans. Så är det verkligen inte. Men visst tror jag att många av oss är rödgröna. De som inte gillar kollektivtanken flyttar inte hit, säger My Roth.

My Roth och Camilla Hellberg. På anslagstavlan i hallen finns telefonnummer till alla som ingår i kollektivet, och listor över matlag och andra ansvarsområden. Foto: Anna Z Ek.

Själv pluggar hon på en konstskola. Bland övriga hyresgäster finns kulturarbetare, pedagoger och folk som sysslar med miljö.

Fredrik Cerha är kollektivets veteran med 25 år i huset.

Hur har det präglat dig att bo här nästan halva ditt liv?

– Det är en stor tillgång att ha fått så många relationer. Det ändrar också hur man ser på saker. Jag har blivit påverkad av värderingar som jag inte hade innan. Miljö. Feminism. Mer politiskt medveten helt enkelt.

Fredrik Cerha är den som varit med längst i kollektivet. Foto: Anna Z Ek.

My Roth var bara ett och ett halvt när hennes familj flyttade in. Tjugo år senare är hon kvar.

– En helt fantastisk plats att växa upp på. Jag har alltid haft någon att leka och umgås med, säger hon.

Vill du veta mer om livet i Cigarrlådan? I helgen är det 30-årsjubileum med öppet hus. Se faktarutan för tider och info!

 

 

 

 

Fakta

Detta är Cigarrlådan

Ett kollektivhus på Tobaksvägen 22-26 i Hökarängen.

Huset innehåller 22 fullt utrustade hyreslägenheter, men också gemensamma utrymmen som ett stort kök, matsal, lekrum och en ateljé.

Huset ägs av Stockholmshem och lägenheterna förmedlas via bostadskön. Men det är ett krav att den som flyttar in deltar i kollektivet.

Utöver hyra betalar medlemmarna 400 kronor i månaden till kollektivhusföreningen.

 

 

Fakta

Öppet hus på lördag

Cigarrlådan firar 30 år med öppet hus nu på lördag. Det blir bland annat föredrag med en av kollektivhusets grundare Anna Waernhoff, och en grannskapsmiddag på kvällen ihop med Bomassan.

Loppis, dockteater, trapphusvandring och öppen scen står också på programmet som startar klockan 13, och som du hittar här.